Municipis amb encant a l'hivern: Camprodon

Situat al Ripollès, el municipi destaca pel seu entorn natural i patrimoni cultural

L'hivern ens ofereix la possibilitat de gaudir de paisatges singulars, i carregats d'encant, arreu de Catalunya. I tot i que les restriccions actuals per aturar l'expansió del coronavirus no permeten poder visitar-los actualment, sí que està bé tenir-los en compte per quan sigui possible tornar a fer escapades per gaudir del temps lliure als racons amb encant de Catalunya.

És per això que aprofitem aquests dies per recórrer alguns d'aquests pobles per fer llista de pendents per quan la situació sanitària ho permeti. Després de descobrir Llívia, Gósol, Conesa i Tavertet, avui ens traslladem fins a Camprodon.

Sense cap dubte, Camprodon és un dels imprescindibles durant tot l'any, però a l'hivern, el poble es converteix en una bonica postal. El municipi el trobem a la Vall de Camprodon, a la comarca del Ripollès, travessat pel riu Ter i pel seu afluent, el Ritort. Una de les seves senyes identitàries és, sense dubte, el pont romà que travessa el riu, i l'origen de la vila cal situar-lo cap al segle XII, quan Ramon Berenguer III concedí la construcció del mercat al costat del monestir de Sant Pere, embrió de la vila actual.

La gran riquesa natural, patrimonial i paisatgística del seu entorn són un clar reclam per a turistes, i uns dels valors a preservar d'aquest preciós municipi. Parlem primer del seu patrimoni arquitectònic. A la vila hi ha una sèrie de monuments inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. A més, l'any 2015, l'Ajuntament preparà una ruta urbana amb plafons explicatius multilingües i codis QR de 17 punts d'especial interès, perquè el visitant no se'n perdi cap.

Entre tots aquests, destaca el Pont Nou de Camprodon, que es troba sobre el Ter, just després de la seva confluència amb el Ritort, que separa la Vila de Dalt, de la Vila de Baix. El pont, declarat bé cultural d'interès nacional, data entre el 1196 i el 1226, i va ser refet, en part, al segle XIV, per tal de donar pas al camí de ferradura que conduïa a la Cerdanya.

Un altre punt d'interès a tenir en compte és Sant Cristòfol de Beget, una església d'estil romànic català situada al poble de Beget, del municipi de Camprodon, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. També el monestir benedictí de Sant Pere de Camprodon, o la torre Cavallera, situada al veïnat de Cavallera al cim d'un turó, punt estratègic de la serra del mateix nom, des del qual es domina tota la vall del riu Ter fins a Sant Pau de Segúries.

Hi ha múltiples fonts per descobrir a Camprodon

Hi ha múltiples fonts per descobrir a Camprodon

Si parlem de l'entorn natural, no podem deixar de parlar de les fonts. I és que la fusió del riu Ter i el Ritort neix al terme municipal de Camprodon, fet que el converteix en un indret amb nombroses fonts. En total se'n compten més d'una quinzena, repartides dins i fora del nucli urbà i confluint totes dintre del municipi.

Ja ho sabeu, Camprodon no deixa de sorprendre. Així que preneu nota per, quan sigui possible, gaudir-ne de nou!

Més informació
 
Destaquem