10 municipis catalans amb un encant especial a l'hivern

Catalunya té innumerables racons on gaudir de cada estació de l'any des de diferents perspectives

Quan ja falta ben poc perquè s'acabi l'hivern i comenci l'esperada primavera, volem fer un repàs a aquells municipis que durant els mesos més freds de l'any tenen un encant especial. Són moltes les viles i pobles de Catalunya que mereixerien estar inclosos en aquest recull, però avui en destaquem deu.

Deu municipis que paga la pena descobrir així que la situació sanitària ho permeti, i sempre respectant les restriccions vigents per aturar el coronavirus. Són aquests:

Llívia

Llívia

Llívia

El poble de Llívia es troba a 1.224 metres sobre el nivell del mar, en territori francès, però que pertany a Catalunya. Era l'antiga capital de la Cerdanya, i passejar per Llívia és passejar per la història. El nucli antic de la vila de Llívia està declarat com a bé cultural d'interès nacional en la categoria de conjunt històric. Entre altres atractius, no podeu deixar de visitar la torre de Bernat de So i l'església, així com la farmàcia Esteve, considerada la farmàcia més antiga d'Europa.

Descobreix-ne més sobre Llívia.

Gósol es troba a la provincia de Lleida

Gósol es troba a la provincia de Lleida

Gósol

Gósol es troba al nord-oest del Berguedà, a la província de Lleida, i és la porta d'entrada al Pedraforca, envoltat per la Serra del Cadí. Un espai on natura i patrimoni es conjuguen. Així, es pot veure l'entorn del castell, inclòs dins la ruta del Camí dels Bons Homes, i l'església de Santa Maria del Castell de Gósol, entre altres, sense oblidar el centre Picasso.

Descobreix-ne més sobre Gósol.

Vista general del municipi de Conesa

Vista general del municipi de Conesa

Conesa

Conesa és una vila medieval que ha resistit al pas dels anys mantenint gairebé la fisonomia que tenia en el moment de la seva fundació. És un dels pobles més bonics de Tarragona, ubicat a la Conca de Barberà, i amb el nucli històric de la vila declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Una vila emmurallada de la qual no et pots perdre els portals de Santa Maria i el de Sant Antoni, l'església parroquial o la casa delmera de Santes Creus, entre altres.

Descobreix-ne més sobre Conesa.

El municipi de Tavertet es troba a Osona

El municipi de Tavertet es troba a Osona

Tavertet

A la comarca d'Osona, entre el Collsacabra i Les Guilleries, hi ha Tavertet, envoltat d'un espectacular entorn natural amb cingles i boscos frondosos. Un municipi amb un entorn privilegiat on gaudir d'espectaculars dalts d'aigua com el del Noguer i del Molí Bernat, la Cua de Cavall o el Salt del Sallent. I això sense oblidar el Mirador pla del Castell, des d'on gaudir d'una fantàstica vista del pantà de Sau, les Guilleries i el Montseny, o els Cingles de Tavertet.

Descobreix-ne més sobre Tavertet.

Camprodon

Camprodon

Camprodon

El municipi el trobem a la Vall de Camprodon, a la comarca del Ripollès, travessat pel riu Ter i pel seu afluent, el Ritort. Una de les seves senyes identitàries és, sense dubte, el pont romà que travessa el riu. Però no és l'únic referent del municipi, ja que hi ha una sèrie de monuments inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. A més, l'any 2015, l'Ajuntament preparà una ruta urbana amb plafons explicatius multilingües i codis QR de 17 punts d'especial interès, perquè el visitant no se'n perdi cap.

Descobreix-ne més sobre Camprodon.

Vista general de Paüls

Vista general de Paüls

Paüls

A les Terres de l'Ebre, a la comarca del Baix Ebre, i a tocar dels Ports de Beseit, trobem el bonic municipi de Paüls, entre muntanyes escarpades i més d'un centenar de fonts als voltants. I és que Paüls és una de les portes d'entrada al Parc Natural dels Ports. El poble està situat dalt d'un turó, al peu del castell, i els carrers són esglaonats, estrets i costeruts a causa del desnivell del terreny. Uns carrers que ens transporten a la Catalunya medieval.

Descobreix-ne més sobre Paüls.

Peratallada, un poble singular a la Costa Brava

Peratallada, un poble singular a la Costa Brava

Peratallada

Per endinsar-se en el costat més medieval de la Costa Brava cal visitar Peratallada. Situat al Baix Empordà (Girona), la vila té múltiples conjunts arquitectònics d'època medieval, havent estat declarat conjunt històric-artístic íntegrament. Destaquen el castell, l'Església de Sant Esteve de Peratallada (fora del poble), i la plaça de les Voltes. Tot, entre carrers empedrats i estrets, amb nombrosos entrants i sortints.

 

Descobreix-ne més sobre Peratallada.

Beget

Beget

Beget

Tornem a la Vall de Camprodon per descobrir el petit poble medieval de Beget, situat a la capçalera del riu de Llierca. Una vila amb una vintena d'habitants que convida a perdre's entre els seus carrers de pedra, els dos ponts medievals que hi ha a la vila, i les singulars cases caracteritzades pels seus balcons de fusta. Sense oblidar l'entorn natural del municipi, que esdevé un gran atractiu per als amants del senderisme.

Descobreix-ne més sobre Beget.

Farena, a l'Alt Camp

Farena, a l'Alt Camp

Farena

A la comarca de l'Alt Camp trobem l'entitat de població de Farena, que pertany al municipi de Mont-ral. Un municipi a les muntanyes de Prades que es caracteritza per presentar l'esquema característic d'un poble de muntanya. Així, el nucli urbà presenta un important desnivell, i no s'hi pot accedir amb cotxe. Una vila per descobrir amb tranquil·litat i viatjar al passat.

Descobreix-ne més sobre Farena.

Prullans

Prullans

Prullans

Ens traslladem finalment fins a La Cerdanya, a la província de Lleida, per descobrir Prullans. Un municipi inclòs dins de Xarxa de Pobles amb Encant de Lleida, situat a 1.096 metres sobre el nivell del mar, i que destaca especialment per ser el "Mirador de la Cerdanya", per les seves impressionants vistes sobre la vall i la Serra del Cadí.

Descobreix-ne més sobre Prullans.

Més informació
 
Destaquem