Municipis amb encant a l'hivern: Paüls

El municipi és una de les portes d'entrada als Ports de Tortosa-Beseit

Són molts els municipis amb encant arreu de Catalunya que durant els mesos d'hivern adquireixen una personalitat singular que els fan especialment atractius. I tot i que les restriccions actuals per aturar l'expansió del coronavirus no permeten poder visitar-los actualment, sí que està bé tenir-los en compte per quan sigui possible tornar a fer escapades per gaudir del temps lliure als racons amb encant de Catalunya.

És per això que aprofitem aquests dies per recórrer alguns d'aquests pobles per fer llista de pendents per quan la situació sanitària ho permeti. Després de descobrir Llívia, Gósol, Conesa, Tavertet i Camprodon, avui descobrim Paüls.

A les Terres de l'Ebre, a la comarca del Baix Ebre, i a tocar dels Ports de Beseit, trobem el bonic municipi de Paüls, entre muntanyes escarpades i més d'un centenar de fonts als voltants. I és que Paüls és una de les portes d'entrada al Parc Natural dels Ports.

El poble està situat dalt d'un turó, al peu del castell, i els carrers són esglaonats, estrets i costeruts a causa del desnivell del terreny. Uns carrers que ens transporten a la Catalunya medieval. Resseguint-los fins al cim, trobem l'església de Santa Maria (possiblement segle XIII), d'estil gòtic primerenc, d'una sola nau i ubicada dintre del recinte del castell, d'origen àrab, del qual resten alguns panys de muralla.

Àrea de pícnic de l'ermita de Sant Roc

Àrea de pícnic de l'ermita de Sant Roc

L'entorn natural, com dèiem, no deixa indiferent. Els arbres centenaris, les formes del riu erosionant les roques i la fageda més meridional d'Europa, fan que les excursions pel municipi siguin tot un espectacle que atreu nombrosos curiosos i amants de la natura durant tot l'any.

 

Entre els imprescindibles per als visitants, hi ha la visita al voltant de Sant Roc i la seva ermita, on gaudir d'un dia de lleure en família o amb amics. També recórrer les nombroses fonts de la zona, com la de Sant Roc, la del Montsagre, la dels Ullals, la medicinal font del Remei o la mineral de la Vall de Serafí.

I si teniu la sort de visitar el municipi per Festa Major, podreu gaudir del seu folklore tradicional, del qual destaca el cant i el ball de la Jota de Paüls. A més, no us oblideu de gaudir de les cireres (en temporada), ja que les d'aquest territori són conegudes arreu del territori (fins i tot amb festa pròpia a principis de juny!).

Així que ja ho sabeu. Preneu nota per quan la situació sanitària ho permeti!

Més informació
 
Destaquem