Municipis amb encant a l'hivern: Conesa

El nucli històric de la vila va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

Són molts els municipis de Catalunya que durant els mesos d'hivern tenen un encant especial. Tot i les restriccions actuals per contenir la pandèmia generada pel coronavirus que fan impossible desplaçar-se actualment per descobrir-los personalment, no volem deixar de visitar-los virtualment per poder prendre nota i poder gaudir-ne en directe quan la situació sanitària ho permeti. Així, si ja descobríem Llívia i Gósol, avui ens traslladem fins a Conesa.

Conesa és un dels pobles més bonics de Tarragona. Ubicat a la Conca de Barberà, és una vila medieval que ha resistit al pas dels anys mantenint gairebé la fisonomia que tenia en el moment de la seva fundació. De fet, l'any 2011 la Generalitat de Catalunya el nucli històric de la vila Bé Cultural d'Interès Nacional.

Així, la vila està emmurallada, i conserva el portal de Santa Maria i el de Sant Antoni, tots dos del segle XIV, que són els únics accessos al seu interior. Dins del clos murat hi ha cinc carrers, i hi destaca l'església parroquial, la casa delmera de Santes Creus on hi havia el castell de Montpaó, la capella derruïda de Sant Antoni Extramurs i dues creus de terme.

Conesa coberta de neu

Conesa coberta de neu

Més enllà del nucli històric del municipi, al terme hi trobem 3 antics nuclis avui totalment despoblats: Sant Pere de Sabella, Torlanda i Saladern. El primer es troba a la part occidental del terme de Conesa, en l'altiplà segarrenc, damunt d'un turó on destaca l'església romànica de Sant Pere de Sabella.

El segon, Saladern, el trobem a la part nord-occidental del terme, a 6 km de la vila, a la vora de la riera del mateix nom, on hi ha l'antic quadre de Saladern, i ruïnes d'un antic castell i església construïda als inicis del segle XIV. I finalment, Torlanda el trobem a la part sud de Conesa, a la dreta de l'actual carretera de Rocafort a Conesa, al cim d'un petit pujol. 

 

La vila, a més, ofereix un fantàstic entorn natural on gaudir del senderisme. I és que el poble està situada entre dos rierols que porten les aigües cap a la Vall del Corb, amb boscos de pins, roures, faigs i aurons. Per la rodalia del municipi es poden fer boniques excursions entre boscos i camps de conreu que canvien de color segons l'època de l'any. A més, hi ha 42 km de rutes ben senyalitzades que faciliten fer aquestes excursions.

Ja sabeu, un nou municipi amb encant per descobrir quan finalitzi la situació de pandèmia!

Més informació
 
Destaquem