Una fortalesa monumental: el Castell de Mur

La construcció aspira a convertir-se en el monument preferit dels catalans i les catalanes

Aquesta setmana arrenca una nova edició del programa televisiu Batalla Monumental. Un programa en el qual diferents monuments catalans competeixen entre ells per esbrinar quin és el preferit dels catalans i les catalanes.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Avui parlem del Castell de Mur, que s'alça al costat de l'antic monestir de Santa Maria, dalt d'un turó sobre la Noguera Pallaresa, a l'entrada de la Conca de Tremp, al Pallars Jussà.

Aquesta fortalesa és una mostra important de l'arquitectura civil del segle XI i l'exemple de fortalesa romànica més ben conservada de tot Catalunya, situat al municipi de Castell de Mur, al Pallars Jussà. Per la seva arquitectura i estat de conservació, ha esdevingut l'emblema dels Castells de Frontera dels comtats catalans, i ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Santa Maria de Mur

Santa Maria de Mur

La construcció, de planta triangular, amb els angles arrodonits i el costat sud-oest lleugerament corbat, conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals. L'estructura arquitectònica del castell consta d'un perímetre murat, de planta en forma de nau, que disposa d'una única porta d'accés al sud. El recinte té 31 metres de longitud i la muralla, d'1 metre de grossor, té una altura que varia entre els 14 i els 18 metres. L'extrem més estret del castell està culminat per una cambra triangular alçada damunt de la muralla, que fa una mena de torre, vista de l'exterior.

Al programa televisiu competirà amb el Castell de Montsoriu, a la "Batalla de fortaleses".

Més informació
 
Destaquem