El monument preferit dels catalans: el Poble Vell de Corbera d'Ebre

El testimoni més simbòlic de la brutalitat de la batalla de l'Ebre guanyava "Batalla Monumental"

El Poble Vell de Corbera d'Ebre ha estat escollit el monument preferit dels catalans i les catalanes en la segona edició del programa televisiu "Batalla monumental". Ho feia imposant-se, amb un 53% dels vots dels espectadors del programa, al duel final en el qual s'enfrontava a les muralles de Montblanc, l'altre finalista d'enguany.

El tercer lloc se'l va emportar el castell de Montsoriu, el quart va ser per a la cartoixa d'Escaladei, i el Palau de la Música Catalana quedava en cinquè lloc.

Recordem que aquests cinc monuments són els que van arribar a la final del programa després de competir en diferents "batalles" durant els programes anteriors amb altres monuments per temàtiques. Així, enguany es va viure la "Batalla de fortaleses" entre el castell de Montsoriu i el castell de Mur; la "Batalla de Muralles" entre Montblanc i Cervera; la "Batalla modernista" entre el Palau de la Música Catalana i la cripta i la colònia Güell; la "Batalla de la fe" entre la cartoixa d'Escaladei i el monestir de Ripoll; i la "Batalla de Batalles", que va enfrontar el Poble Vell de Corbera d'Ebre i el Born Centre de Cultura i Memòria.

Runes del Poble Vell de Corbera d'Ebre

Runes del Poble Vell de Corbera d'Ebre

El monument preferit de Catalunya

El Poble Vell de Corbera d'Ebre és un lloc únic, on passejar per un dels capítols més foscos de la nostra història: el testimoni més simbòlic de la violència i la brutalitat de la batalla de l'Ebre.

L'antiga vila, ubicada al capdamunt d'un tossal de 337 metres d'altitud, el turó de la Muntera, a la vora de la serra de Cavalls i de la de Pàndols, va ser completament destruïda durant la contesa més sagnant de la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.

El règim no va deixar que es reconstruís el poble, i des d'aquell moment, les ruïnes del Poble Vell van romandre intactes, tal com l'havien deixat les bombes, mentre els seus habitants refeien les seves vides més avall, en un nou poble.

Interior de l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre

Interior de l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre

Avui, passejar pels carrers del Poble Vell de Corbera d'Ebre, les cases derruïdes, permet comprendre els esdeveniments que hi van tenir lloc aquell estiu de 1938 i fer-se una idea del brutal impacte que la guerra va deixar sobre les Terres de l'Ebre.

Entre tanta destrucció, l'únic edifici que es manté dret és la imponent església de Sant Pere, malmesa i parcialment rehabilitada, de la qual es conserva un esquelet que avui s'utilitza com a espai de memòria i centre d'activitats culturals. Als carrers del nucli, declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya.

El conjunt va estar declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya l'any 1992, i ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Una de les obres de l'Abacedari de la Llibertat al Poble Vell de Corbera d'Ebre

Una de les obres de l'Abacedari de la Llibertat al Poble Vell de Corbera d'Ebre

Tant és així que, als carrers de la vila, entre les runes, el visitant hi trobarà 28 obres, de 25 artistes i fetes amb diferents tècniques i materials, que formen l'Abecedari de la Llibertat. 28 expressions artístiques que conviden a reflexionar sobre el diàleg en la construcció d'una societat justa. A més, l'any 2000, va ser erigit el «Monument a les Brigades Internacionals», obra de José Luis Terraza, de ferro i pedra, i l'abril de 2018 s'inaugurava un relleu, obra de l'escultora Mar Hernández Pongiluppi, que recorda al comandant Robert Hale Merriman i al batalló A. Lincoln.

Sense cap mena de dubte, un monument a la història del nostre país que mereix ser reconegut i conservat per no oblidar mai els qui allí van perdre la vida, els que no van tornar a casa després de la Batalla de l'Ebre, i els que van refer la seva vida tot i el dolor que van viure. Un lloc que et glaça la pell quan el descobreixes, però que et convida a reflexionar i a entendre que la guerra tan sols causa dolor i destrucció. Un monument per tenir clar el que no ha de tornar a passar.

Més informació
 
Destaquem