El castell gòtic de Catalunya, el de Montsoriu

La fortalesa aspira a esdevenir el monument preferit dels catalans i catalanes

Aquesta setmana arrenca una nova edició del programa televisiu Batalla Monumental. Un programa en el qual diferents monuments catalans competeixen entre ells per esbrinar quin és el preferit dels catalans i les catalanes.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur, avui parlem del Castell de Montsoriu, considerat com una de les grans fortaleses de la Mediterrània. Està situat entre les poblacions d'Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i Breda, a la comarca de la Selva, i s'alça al damunt d'un turó de 632 metres d'altitud, dins del Parc Natural del Montseny.

Tot i que Montsoriu presenta restes d'una ocupació ibera (segles III-IV aC), el primer testimoni escrit que certifica l'existència del castell és de l'any 1002. El castell que es visita actualment correspon en bona part a la gran reforma efectuada per Bernat II de Cabrera a mitjan segle XIV.

Podeu conèixer tota la història del costell a la seva pàgina web.

Detall del castell de Montsoriu

Detall del castell de Montsoriu

Aquest castell està format per tres recintes encerclats per muralles, la part més antiga conservada del castell roquer, és la torre mestra o de l'homenatge, de la segona meitat del segle X, situada al primer recinte, on a la part nord hi ha l'accés principal amb una torre lateral i una petita capella preromànica. Va ser al segle XII quan es va construir un nou recinte sobirà amb una sala anomenada "sala gòtica" edificada davant l'entrada principal i coberta amb una volta de canó apuntada, un pati d'armes amb una torre quadrada i un fossat amb un nou emmurallament amb dues torres cilíndriques angulars amb espitlleres.

Al segle XIV fou transformat en castell-palau pels Cabrera. Al recinte sobirà es van construir dependències com el menjador i la cuina i es van fer paviments nous i dipòsits per a recollir aigua. També es va realitzar un nou espai, el recinte jussà, amb una torre quadrada al costat de la seva entrada, dedicat a la protecció i defensa.

El castell es va restaurar, i pot ser visitat. Per saber-ne més, visiteu montsoriu.cat.

Castell de Montsoriu

Castell de Montsoriu

 

Més informació
 
Destaquem