Una vila de llegenda: Montblanc

El municipi emmurallat aspira a esdevenir el monument preferit dels catalans i catalanes

Ja fa uns dies arrencava una nova edició del programa televisiu Batalla Monumental. Un programa en el qual diferents monuments de Catalunya competeixen entre ells per esbrinar quin és el preferit dels catalans i les catalanes.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur i el Castell de Montsoriu, en la batalla de muralles competeixen Cervera i Montblanc. Dues ciutats emmurallades, carregades d'història, que cal descobrir. Parlem avui de Montblanc.

Aquest municipi, carregat de llegendes, és la capital de la comarca de la Conca de Barberà. És el municipi més gran de la comarca, ostentant el títol de Vila Ducal des de 1387, i amb el nucli antic declarat Conjunt Monumental i Artístic el 1947. Destaca també el conjunt de pintures rupestres que s'hi troben al terme municipal, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1998.

Però parlem del recinte emmurallat. Montblanc és una vila medieval de referència pel nombre d'edificis conservats d'aquest període (segles XIII i XIV). Sobresurt el clos emmurallat que encercla tot el nucli històric. Les obres es poden agrupar en construccions d'arquitectura religiosa i civil, sigui privada o pública, amb palaus i casals significatius.

Destaca l'església de Santa Maria la Major, coneguda com la Catedral de la Muntanya, i que resta inacabada a causa de l'epidèmia de la Pesta Negra. Aquest és l'edifici més representatiu de la vila.

Portal de Sant Jordi

Portal de Sant Jordi

És remarcable també el recinte emmurallat, que va ser construït en temps del rei Pere el Cerimoniós, a partir de l'any 1366. Té un perímetre de 1.500 m amb els portals de St. Francesc -enderrocat-, el de Sant Jordi, el de Sant Antoni -reconstruït-, el de Bové i del Castlà; els portalets de St. Marçal i del Foradot; i 28 torres. Centrant-nos en el nucli històric, hi destaquen diversos casals, com ara la casa senyorial del Palau Reial, els Palaus dels Josa, dels Castellví, dels Alenyà i del Castlà; o el Casal dels Desclergue i la Casa de la Vila.

A més a més, hi ha diferents museus que ajuden el visitant a conèixer millor la història i el patrimoni de Montblanc. Així, es pot visitar el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, un conjunt arquitectònic format per dos molins fariners d'època medieval. Hi ha també els museus d'art Frederic Marés i Palau Ferré, el Museu Molins de la Vila i el Museu d'Història Natural, a més del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades i l'Arxiu Històric Comarcal de la Conca de Barberà.

Cada any, Montblanc celebra la Setmana Medieval recordant la llegenda de Sant Jordi

Cada any, Montblanc celebra la Setmana Medieval recordant la llegenda de Sant Jordi

Més enllà de la seva arquitectura admirable, Montblanc destaca per ser l'escenari de la que, sense cap dubte, és la llegenda romàntica més important de Catalunya, la de Sant Jordi. Segons conta la llegenda, Montblanc va ser l'escenari on Sant Jordi va matar el drac.

Heu visitat mai aquest indret de llegenda?

Més informació
 
Destaquem