Un espai de reflexió: el Born Centre de Cultura i Memòria

L'equipament cultural aspira a ser el monument preferit dels catalans

La nova edició del programa televisiu Batalla monumental, amb el qual Catalunya busca esbrinar quin és el monument preferit dels catalans i les catalanes, arriba a la recta final. Un programa en el qual diferents monuments del país competeixen per alçar-se amb aquest reconeixement.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur, el Castell de Montsoriu, les muralles de Montblanc i les de Cervera, el Palau de la Música Catalana i la Cripta i Colònia Güell, Santa Maria de Ripoll i la Cartoixa d'Escaladei, avui descobrim el Born Centre de Cultura i Memòria, que competeix contra el Poble Vell de Corbera d'Ebre en la "Batalla de Batalles".

El Born Centre de Cultura i Memòria, ubicat a l'antic Mercat del Born de Barcelona, és un equipament cultural del segle XXI que mostra la ciutat comtal viva i dinàmica del 1700 i els fets de 1714 en el context de la Guerra de Successió. Al jaciment es troben les restes del barri enderrocat per Felip V a partir del 1716, després de la desfeta de Barcelona en la guerra de Successió, per construir la Ciutadella.

L'any 2002, unes obres van treure a la llum les seves restes sota l'antic mercat del Born, una icona de l'arquitectura del ferro del segle XIX, obra de Josep Fontserè. L'antic Mercat del Born és un dels primers i més importants edificis construïts amb ferro a Barcelona. En aquest jaciment arqueològic excepcional s'hi poden observar 11 illes, 42 carrers, 60 cases i les restes del rec Comtal, en una trama urbana que en alguns sectors es remunta a l'època romana.

Exterior del Born Centre de Cultura i Memòria

Exterior del Born Centre de Cultura i Memòria

Actualment, i inaugurat l'any 2013, el Born CCM és un espai polivalent d'accés públic amb una extensa programació que té l'objectiu de convidar a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de Barcelona i de Catalunya. Un espai expositiu mostra milers d'objectes i documents trobats durant les excavacions en l'exposició permanent "Barcelona 1700, de les pedres a les persones".

Des d'aquest espai es promouen exposicions i activitats culturals i educatives al voltant del patrimoni i la memòria, i acull manifestacions artístiques amb l'eix conceptual de la reflexió sobre la memòria i els efectes de l'oblit.

Per saber-ne més, consulta la web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

L'heu visitat?

Més informació
 
Destaquem