Descobrim l'impressionant monestir de Sant Pere de Rodes

Situat a l'Alt Empordà, des del monestir es gaudeix d'unes vistes genials sobre el Cap de Creus

El Monestir de Sant Pere de Rodes, a l'Alt Empordà, forma part d'un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval, juntament amb el poblat de Santa Creu i el castell de Verdera. Un espectacular monestir català que opta al títol de monument preferit dels catalans al programa televisiu Batalla Monumental, després de competir amb Sant Climent de Taüll, a la "Batalla del Romànic".

Parlant pròpiament del Monestir de Sant Pere de Rodes, aquest s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Com explica la web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i la seva esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.

El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.

 

A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.

Actualment, i a conseqüència de les restriccions vigents per aturar l'expansió del coronavirus, no és fàcil o possible visitar aquest espai. Però no deixeu de prendre nota per quan la situació sanitària ho permeti. Us encantarà!

Més informació
 
Destaquem