Coneixem el conjunt arqueològic de Tàrraco

Les restes són el primer finalista del concurs 'Batalla Monumental'

El programa televisiu de TV3 'Batalla Monumental' està buscant quin és el monument de Catalunya preferit pels catalans i les catalanes.12 monuments opten a alçar-se amb aquest títol, escollit per votació popular, i aquests dies descobrim quins són aquests elements tan singulars de casa nostra. Comencem pel conjunt arqueològic de Tàrraco, primer finalista del programa, i que competia amb el conjunt arqueològic d'Empúries.

El conjunt arqueològic de Tàrraco són un dels vestigis més importants a casa nostra del pas dels romans per la península Ibèrica. Un conjunt que, pel desenvolupament urbanístic de la ciutat, i la densitat i qualitat de les restes, va ser declarat Patrimoni Mundial l'any 2000.

El conjunt arqueològic està format per diferents monuments del segle III aC fins al VI dC, visitables encara en l'actualitat pel seu bon estat de conservació. Entre ells, hi ha les muralles, que són la construcció més antiga de la ciutat, així com el fòrum, que concentrava bona part de l'activitat pública de la vila, i el teatre, construït fora de la muralla per les condicions del terreny.

També forma part del conjunt el circ, del qual encara se'n poden observar les voltes i alguns trams de graderia, entre altres, i l'amfiteatre, la construcció més icònica de la ciutat.

 

La ruta segueix fora de la ciutat de Tarragona, amb la necròpoli paleocristiana, considerada una de les més grans i importants de tot l'occident de l'Imperi romà. L'aqüeducte de les Ferreres (Pont del Diable), l'arc honorífic de Barà, la Vil·la romana de Centcelles, la pedrera del Mèdol o la vil·la dels Munts, entre altres, completen la llista del conjunt.

Més informació
 
Destaquem