Passegem per l'espectacular castell de Cardona

La construcció opta a ser novament el monument preferit dels catalans

El Castell de Cardona, al Bages, és un dels conjunts monumentals més imponents de Catalunya. De fet, és considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya, i l'any 2017 va ser escollit monument preferit dels catalans. Un títol al qual aspira novament després de passar a la final del programa televisiu 'Batalla monumental', on competia amb l'imponent castell de Miravet.

Descobrim avui quin és l'encant d'aquesta fortalesa. El castell el va fer construir l'any 886 Guifré el Pilós, tot i que no es va completar fins uns segles més tard. Posteriorment ha sofert remodelacions i ampliacions al llarg dels segles, presentant actualment elements d'estil romànic i gòtic. El castell de Cardona es va anar modificant amb els anys a mesura que els contrincants de Catalunya creaven noves armes per destruir i entrar a les diferents fortaleses del país.

El castell de Cardona, però, sempre va ser dels més resistents, ja que sempre va estar preparat per les diferents batalles i avui dia podem veure com es conserva perfectament. Cal dir que és dels pocs castells que van prendre aquest tipus de mesures, si d'altres haguessin seguit aquest exemple, potser avui dia a Catalunya hi hauria més castells.

El conjunt medieval es divideix entre els pavellons senyorials i la canònica de Sant Vicenç. Té una extensió total de 62.000 metres quadrats, dins els quals s'emmarquen el Parador Nacional, el claustre (gòtic, del segle XIV i restaurat recentment), la sala daurada, la sala dels entresòls, el pati (s. XIV, amb modificacions posteriors), la capella de Sant Ramon Nonat (1683), la torre de la Minyona i la col·legiata de Sant Vicenç, tot plegat envoltat per dues muralles, la més exterior del segle XVII.

La visita al castell de Cardona és una experiència molt maca, ja que a part de veure la gran estructura arquitectònica, estàs rodejat d'història per totes bandes. Avui dia, però, visitar-lo és complicat per la situació que es viu al país a conseqüència del coronavirus. Amb tot, no podem deixar de prendre'n nota per quan la situació sanitària millori.

Més informació
 
Destaquem