Passegem pel conjunt arqueològic d'Empúries

El conjunt optava a ser un dels monuments favorits dels catalans

El programa televisiu de TV3 'Batalla Monumental' està buscant quin és el monument de Catalunya preferit pels catalans i les catalanes.12 monuments opten a alçar-se amb aquest títol, escollit per votació popular, i aquests dies descobrim quins són aquests elements tan singulars de casa nostra. Després de descobrir el conjunt arqueològic de Tàrraco, primer finalista del programa, avui visitem el conjunt arqueològic d'Empúries.

El conjunt arqueològic d'Empúries és l'únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d'una ciutat grega Empòrion amb les d'una ciutat romana, Emporiae. És, doncs, un espai privilegiat per entendre l'evolució de l'urbanisme grec i romà, i actualment és una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Els grecs s'hi van establir al segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses fins que es van desplaçar a terra ferma. Va ser en aquest port on l'any 218 aC van entrar les tropes romanes a la península.

Pel que fa a les ruïnes que encara es poden visitar, de l'època grega destaquen els recintes d'Asclepi i Serapis, la petita indústria on s'elaboraven conserves i salses de peix, l'Agorá o plaça pública i les restes de paviment d'una sala de banquets amb una inscripció en grec.

 

Pel que fa a ruïnes romanes, destaca la Domus 1 amb els mosaics que decoraven el terra, la Insula 30 (termes públiques), el Fòrum, les restes de la Basílica i la Cúria i les tabernae o botigues.

Preneu nota, ja que val la pena descobrir-ho així que sigui possible!

Més informació
 
Destaquem