L'espectacular església de Sant Climent de Taüll

És un dels màxims exponents del romànic català

L'església de Sant Climent de Taüll, ubicada a l'entrada del poble de Taüll, a l'Alta Ribagorça, és un dels màxims exponents del romànic català. Un monument que optava a esdevenir el monument preferit dels catalans al programa televisiu 'Batalla monumental', on competia amb Sant Pere de Rodes, que finalment aconseguia el seu pas a la final del programa.

Avui, descobrim una mica més sobre aquesta important església romànica catalana que va ser consagrada el 10 de desembre de 1123 per Ramon Guillem, bisbe de Roda Barbastre, sent bastida sobre un temple del s.XI.

És el prototip d'església romànica de planta basilical, amb les tres naus separades per columnes i coberta de fusta a dues aigües, capçalera amb tres absis i campanar de torre. L'any 2000 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Un dels elements més significatius del temple és el Pantocrator de Sant Climent de Taüll, que ha estat la imatge emblemàtica més utilitzada per representar el romànic català. D'aquesta obra, a l'església, se'n pot veure una còpia, juntament amb altres fragments de pintura original. L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tres talles romàniques completen el conjunt de béns mobles conservats a l'interior del temple.

 

Un temple que cal descobrir, així que us animem a posar-lo a la llista de llocs per visitar quan la situació sanitària ho permeti!

Més informació
 
Destaquem