Sant Pere de Rodes celebra l'any del Mil·lenari

La tradicional Pujada al Monestir de l'1 de maig donava el tret de sortida a les celebracions

El Monestir de Sant Pere de Rodes està d'enhorabona. I és que enguany celebra l'any del Mil·lenari. I ho fa amb exposicions fotogràfiques, visites guiades, concerts i lectures comentades.

El tret de sortida a les celebracions el donava la tradicional Pujada a Sant Pere de Rodes que es va celebrar el diumenge, 1 de maig. Va ser llavors quan, un any més, els nou pobles del Cap de Creus es trobaven als camins que porten fins al Monestir amb l'objectiu de compartir una jornada lúdica, festiva i de portes obertes per conèixer els secrets i tresors d'aquest gran conjunt monumental de l'Alt Empordà.

Començava així la celebració del Mil·lenari de la consagració de l'església de Sant Pere de Rodes (1022 - 2022). Tal com es recorda a la web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, el 5 d'octubre de l'any 1022 va tenir lloc la consagració de l'església del monestir de Sant Pere de Rodes, que avui és un referent mundial per la seva arquitectura i originalitat.

La consagració va comportar la consolidació dels dominis del monestir a principis del segle XI i l'inici d'un llarg temps d'esplendor, que avui veiem reflectit en el conjunt de construccions del monument i que l'han convertit en un dels més estimats i admirats de Catalunya.

Per commemorar aquests mil anys de la consagració de Sant Pere de Rodes, des de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s'han programat diferents actes i celebracions que s'aniran succeint al llarg de l'any fins el maig de 2023.

"La voluntat de la celebració del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes és fer un homenatge al monument i també, sobretot, a la gent que de sempre l'ha tingut i l'ha sentit més a prop, per això moltes de les activitats programades compten amb la participació dels pobles del cap de Creus", destaquen.

En definitiva, l'objectiu d'aquesta gran celebració és descobrir i recollir l'immens patrimoni que ha generat l'admiració de les persones del passat vers aquest indret i oferir-lo a les persones del present i del futur, perquè l'esplendor que Sant Pere de Rodes va iniciar ara fa mil anys, perduri mil anys més.

Consulteu totes les activitats previstes.

Més informació
 
Destaquem