Descobreix la teva comarca: el Pallars Sobirà

Comarca a comarca, Catalunya té mil indrets que no deixen indiferent

Aquest dilluns, 26 d'abril, s'ha aixecat el confinament comarcal a Catalunya, cosa que permet la lliure mobilitat per tot el territori. Des de Catalunya M'agrada anem descobrint diferents indrets amb encant a les diferents comarques de Catalunya, ja sigui per als veïns i veïnes de la zona en el cas de confinament, o per a visitants d'arreu del territori quan la situació de la pandèmia, i les restriccions, ho permeten.

Avui visitem el Pallars Sobirà. És una de les comarques de Catalunya que destaca pel seu gran atractiu natural. I és que la comarca amb més zones protegides de Catalunya, a més de ser una de les comarques més grans del territori, i també de les menys poblades. Està situada en el nord-oest de Catalunya, limitant al nord amb la frontera francesa pels Pirineus, a l'oest amb les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà, al sud amb la continuació del Pallars Jussà i a l'est amb l'Alt Urgell.

Bona part del territori està protegit. Així, entre altres, trobem el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, la Reserva Natural de Boumort, o la Reserva Natural Parcial de la Noguera Pallaresa-Collegats. A més de ser una suma de valls, cadascuna amb el seu encant. Parlem de la vall d'Àneu, la vall de Cardós, la vall Ferrera, la vall d'Àssua, o la vall de Siarb, entre altres.

I tampoc ens podem oblidar de l'ampli patrimoni històric i cultural, amb múltiples pobles amb encant que conserven les teulades de pissarra i els balcons de fusta, ermites, ponts romànics i castells arreu de la comarca.

Entre tantes opcions com ofereix el Pallars Sobirà, avui destaquem alguns dels atractius que cap visitant no es pot perdre (però n'hi ha més!).

Pobles amb encant

Esterri d'Àneu

Esterri d'Àneu

 

Esterri d'Àneu

Un dels pobles amb encant del Pirineu català és, sense cap dubte, Esterri d'Àneu. Situat a la comarca del Pallars Sobirà, al costat dret del riu Noguera Pallaresa, i envoltat per extensos prats verds, la vila és el centre geogràfic, econòmic, social i cultural de les valls d'Àneu.

Un municipi ubicat en una àmplia vall, però envoltat per altes i imponents muntanyes, el contrast que s'hi respira el converteixen en un municipi amb encant. Un municipi amb estrets carrers d'origen medieval perfectament conservats del nucli antic en els quals contrasta el color de les flores que guarneixen els carrers amb el gris de les parets de pedra que dominen a les construccions.

Llavorsí

Llavorsí

Llavorsí

Situat a 811 metres d'altitud, a la dreta de la Noguera Pallaresa, i a la confluència amb la Noguera de Cardós, la vila de Llavorsí està situada en un lloc on la vall és estreta i voltada de muntanyes que cauen abruptament sobre la població.

Els costums més tradicionals marquen el caràcter dels altres 6 pobles que formen el municipi: Aidí, un mirador immillorable de la vall de la Noguera Pallaresa, Arestui i Baiasca, enclavats en una espectacular vall de postal, Montenartró, enmig del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Romadriu, un racó amagat de pau i tranquil·litat i Sant Romà de Tavèrnoles, un poble abandonat ple d'històries.

Alins

Alins

Alins

Aquest municipi destaca per tenir el cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats (3.143 metres d'altura), i el seu entorn compta amb múltiples llacs i refugis, que acullen cada anys excursionistes d'arreu del territori. I més enllà de l'espai natural, el patrimoni arquitectònic també ofereix múltiples opcions, poden visitar l'església preromànica de Sant Feliu, l'ermita de Sant Quirze d'Alins o la de Sant Francesc d'Arós, que és la més antiga de la comarca.

Burg

Burg

Burg

A 1.280 metres d'altitud, i a la ribera del torrent de Burg, es troba aquest poble, que pertany al municipi de Farrera. Una de les característiques del municipi és que les cases es troben esglaonades sobre el vessant de la muntanya. Parlem de cases típiques de la zona, amb teulades de pissarra. Entre altres, no podeu deixar de recórrer la pista que porta a les bordes, unes antigues construccions de pedra que s'utilitzaven com a refugi d'animals i pastors a l'alta muntanya.

Les salines de Gerri de la sal

Les salines de Gerri de la sal

Gerri de la Sal

Aquest poble ha viscut molts anys de les seves salines, fet que ha marcat la fisonomia del poble. Aquest disposa d'un ric patrimoni arquitectònic, destacant el monestir de Santa Maria, el pont romànic per damunt la Noguera Pallaresa, el magatzem de la sal i un nucli antic ben conservat.

Sort

Sort

Sort

La capital de la comarca, Sort, comprèn el terme tradicional de Sort, els de Llessui i Enviny, i els d'Altron, el 1976. El terme s'estén per la ribera de Sort, la vall del Barranc de Montardit, la vall del Barranc de Santa Anna i pràcticament tota la Vall d'Àssua.

A més de l'impressionant entorn natural del municipi, A Sort hi ha molt patrimoni a descobrir, visitant per exemple la Presó-Museu Camí de la llibertat, el Museu dels pastors de la Vall d'Àssua, o el Museu de les Papallones de Catalunya. Entre les construccions destacables, hi destaquen el castell dels Comtes de Pallars del SX- XIII, l'església de Sant Feliu, l'ermita romànica de la Mare de Déu de Soler, la Font de pedra en homenatge a mossèn Josep Torra, o les restes de l'església de Sant Pere, a Llessui, entre molts altres.

Espais naturals

Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici

Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici

 

Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici

Si sou dels que us apassiona la natura, no podeu deixar de visitar el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici. Uns espais naturals en la part central dels Pirineus, que s'estenen entre quatre comarques de la província de Lleida: l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Vall d'Aran.

Aquest parc acull infinitat d'ecosistemes, entre conreus, prats, boscos caducifolis, etc. Un espai protegit que ha conservat el bon estat de la seva fauna i flora. Amb més de 200 llacs i estanys, també rius, barrancs, cascades i molleres, i els seus cims, algun dels quals superen els 3.000 metres d'altura.

Tot plegat, sense oblidar que la zona també ofereix al visitant propostes de gran valor cultural. Des del conjunt monumental d'art romànic de la Vall de Boí, que va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO; la gastronomia de la zona, amb plats típics com l'olla aranesa, la vianda pallaresa, o l'arròs amb conill; i festes ancestrals com "els falles".

 
Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural de l'Alt Pirineu

És el parc natural més gran de Catalunya, i en aquest espai s'hi poden veure i visitar alts cims, valls profundes i estanys glacials. Des del cim de la Pica d'Estats fins a la vall de la Noguera Pallaresa, el parc està ple de racons autènticament pirinencs que són refugi de moltes espècies amenaçades. Entre tots aquests atractius destaca especialment l'estany de Certascan, l'estany glacial més gran dels Pirineus catalans i també un dels més profunds, en un entorn d'alta muntanya envejable.

Espais culturals

La Presó Museu Camí de la Llibertat

La Presó Museu Camí de la Llibertat

 

Presó Museu Camí de la Llibertat

L'antiga presó de Sort va esdevenir museu per contribuir a recuperar la història i a honorar la memòria dels qui, fugint de les dictadures europees del segle XX, van travessar la frontera per aconseguir pau i llibertat.

I és que la frontera pirinenca, lluny de ser una barrera, ha estat històricament per a la gent de la zona un territori de connexió i intercanvi, travessat per un flux constant de persones, mercaderies i treballadors d'ambdues bandes de la carena.

La Presó Museu Camí de la Llibertat es troba a la plaça de Sant Eloi, número 8 de Sort. Es pot visitar i s'hi fan visites concertades per conèixer la història i el llegat d'uns anys que marcaren la història.

Ecomuseu dels pastors de la Vall d'Àssua

Ecomuseu dels pastors de la Vall d'Àssua

Ecomuseu dels pastors de la Vall d'Àssua

El Museu dels Pastors de la Vall d'Àssua explica en profunditat les diferents tasques que han de realitzar els pastors durant el cicle anual. Un espai on descobrir l'ofici del pastor a la Vall d'Àssua, des dels seus orígens fins a l'actualitat.

A més, el Museu organitza activitats d'interpretació per a tota la família per descobrir l'ofici, que van des d'acompanyar un pastor en el seu dia a dia, fins a descobrir els usos de la llana.

Museu de les Papallones de Catalunya

Museu de les Papallones de Catalunya

Museu de les Papallones de Catalunya

El Museu de les Papallones de Catalunya de Pujalt-Sort és l'únic museu de la seva especialitat, indispensable per conèixer el patrimoni natural i entendre els processos naturals en què intervenen les papallones. El museu, que atreu visitants d'arreu del món, conté un fons científic únic que mostra la diversitat d'espècies catalanes com també mostres de les seves relacions amb l'entorn, mimetisme, simbiosi, cripsi, etc.

Ja sabeu, el Pallars Sobirà té molt per oferir-vos. Preneu nota, perquè pot ser una escapada molt interessant!

Més informació
 
Destaquem