Descobreix la teva comarca: el Maresme

Catalunya té mil indrets per descobrir, comarca a comarca

Ara que a poc a poc anem recuperant la mobilitat interior a Catalunya, des de Catalunya M'agrada seguim descobrint diferents indrets amb encant a les diferents comarques del país, ja sigui per als veïns i veïnes de la zona en el cas de confinament, o per a visitants d'arreu del territori quan la situació de la pandèmia, i les restriccions, ho permeten.

Entre Barcelona i la Costa Brava, trobem el Maresme, una comarca, amb capital a Mataró, banyada pel Mediterrani, i que limita al nord amb La Selva, al sud amb el Barcelonès, i a l'oest amb el Vallès Oriental. En total, 30 municipis per descobrir, 16 a la costa i 14 terra endins.

Una comarca reconeguda turísticament per les seves platges, però també per la seva cultura, gastronomia i tradicions. Sense oblidar el seu valor natural, disposant de tres parcs, la Serralada Litoral, el Montnegre i Corredor, i la Serra Marina.

Descobrim alguns dels indrets per descobrir del Maresme

Platges de Mataró

Platges de Mataró

Mataró

Una parada obligatòria al Maresme és la seva capital, Mataró. Àmpliament coneguda per les seves platges a l'estiu, i per la celebració de Les Santes, Mataró ofereix natura, història i cultura als visitants. Si visiteu el centre històric del municipi, poder veure restes romanes, edificis modernistes, i molt més. No podeu deixar de visitar el Conjunt dels Dolors a dins de l'església de Santa Maria, la Nau Gaudí, o el Museu de Can Marfà, entre molts altres.

Arenys de Mar

Arenys de Mar

Arenys de Mar

Seguim a la costa, i ens endinsem al municipi d'Arenys de Mar, àmpliament reconegut pel cementiri de Sinera, el qual va inspirar Salvador Espriu. Però hi ha molt més per descobrir. Una bona opció és resseguir la ruta dels indians d'Arenys, que recorda com als segles XVIII i XIX els indians van creuar l'atlàntic buscant un futur millor, i en retornar, els qui havien fet fortuna, van construir unes mansions que, avui dia, són la memòria d'aquest viatge d'anada i tornada a les Índies Occidentals. Podeu recórrer llocs com l'Asil Torrent, l'Edifici Xifré, el Paraíso o Can Còrdova.

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar

I encara un poble més a la costa. Parlem d'un dels pobles amb més encant del Maresme, Sant Pol de Mar, amb casetes blanques i aire mediterrani. En aquesta vila el modernisme també està ben present, i podeu veure Can Tió, l'edifici de Les Escoles o Can Planiol.

La vinya té un paper molt important a Alella

La vinya té un paper molt important a Alella

Alella

Ja terra endins, no podeu deixar de descobrir una vil·la amb una llarga tradició vitivinícola. Parlem d'Alella, que, a més, ens obre les portes al Parc de la Serralada Litoral. Un dels grans atractius del municipi són les activitats vinculades al món del vi, amb visites a cellers, tastos o passejades entre vinyes, entre altres.

Can Marfà

Can Marfà

Can Marfà Gènere de Punt - Museu de Mataró

Si per una cosa ha estat reconeguda la ciutat de Mataró durant molts anys, ha estat per ser la capital del gènere de punt. Tant és així que la Fàbrica Marfà acull una extensió del Museu de Mataró dedicada indústria del gènere de punt. Ja l'edifici en si és un conjunt d'arquitectura industrial d'estil manchesterià protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d'Interès Local.

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

A Teià trobem un museu monogràfic dedicat a un celler romà, on descobrir l'explotació vitivinícola en època romana i la seva cultura del vi. A més, es poden veure les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren i just on eren fa 2.000 anys.

 
Casa Museu Domènech i Montaner

Casa Museu Domènech i Montaner

Casa Museu Domènech i Montaner

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, a Canet de Mar, és un conjunt museístic que incorpora la masia Rocosa i la casa Domènech. La Casa museu us vol presentar la casa de Canet de Mar on l'arquitecte va passar llargues temporades al poble, sobretot a l'estiu.

Refugi antiaeri del Parc Dalmau

Refugi antiaeri del Parc Dalmau

Refugi antiaeri del Parc Dalmau

A Calella es pot visitar el refugi antiaeri del parc Dalmau. Un refugi que va posar-se en funcionament l'any 1937. Recuperat com a espai visitable, i inaugurat l'any 2010, està inclòs en la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya. Una visita que es complementa amb panells explicatius, una museografia pròpia, i un audiovisual.

Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua

Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua

Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua

Al Masnou trobem el Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua, que vol recrear el pati d'una casa benestant del municipi amb el típic safareig, a més d'acollir una col·lecció d'objectes vinculats a la construcció d'aquesta xarxa per a l'abastament d'aigua. A través de la visita a les mines, s'explica un sistema complex de galeries que servia per abastir d'aigua la població local.

Aquestes són només algunes de les propostes per descobrir el Maresme, però n'hi ha moltíssimes més! No deixeu de descobrir una comarca que us captivarà!

Més informació
 
Destaquem