Descobreix la teva comarca: Alt Camp

El confinament comarcal limita la nostra mobilitat, però hi ha autèntiques joies al costat de casa

Catalunya ens ofereix moltíssim. Hi ha mil indrets carregats de bellesa per descobrir, i molts cops, sense allunyar-nos massa de casa. Ara que la mobilitat està limitada, i que des del 9 d'abril s'ha tornat a la situació de confinament comarcal a Catalunya, des de Catalunya M'agrada anem recorrent les diferents comarques perquè trobis indrets ben a prop de casa on gaudir del temps lliure, sempre respectant les mesures sanitàries establertes.

Després de descobrir l'Alt Empordà i el Montsià, avui fem parada a l'Alt Camp.

L'Alt Camp és una comarca de Catalunya, del Camp de Tarragona, i la seva capital és Valls. Limita al nord amb la Conca de Barberà, al nord-est amb l'Anoia, a l'est i sud-est amb l'Alt Penedès i el Baix Penedès, al sud amb el Tarragonès i a l'oest i sud-oest amb el Baix Camp.

A l'Alt Camp hi ha molt per fer, com ara tastar els productes de la terra a les catedrals del vi de la comarca, visitar el Museu de Valls, practicar agroturisme per tota la comarca, vistes de l'entorn de Mont-ral... Patrimonialment, un dels referents de la comarca és el monestir de Santes Creus, un dels tres monestirs de la Ruta del Cister. I destaca també l'església de Sant Joan, a Valls, que destaca per tenir el campanar més alt de tota Catalunya. Però hi ha molt més per descobrir!

Alguns dels municipis amb encant

Farena, a l'Alt Camp

Farena, a l'Alt Camp

 

Farena

El poble muntanyenc de Farena es troba sobre la falda de les Muntanyes de Prades i a la riba del riu Brugent, i el seu traçat, ple de carrers costeruts, fa impossible que s'hi pugui accedir en cotxe. Un poble que és principalment d'estiueig, amb cases de pedra natural restaurades, i on destaquen les restes de l'antic castell de la vila.

A més, ben a prop de la vila, i on només es pot accedir a peu, es troba el Toll de l'Olla, una espectacular gorga amb un salt d'aigua d'uns 15 metres. Un espai idoni per gaudir de la natura.

Santes Creus

Santes Creus

Santes Creus

Un municipi de visita obligatòria a l'Alt Camp és el de Santes Creus. Una petita localitat, capital del municipi d'Aiguamúrcia, envoltada de vinyes, on visitar l'impressionant Monestir de Santes Creus. Tampoc es pot deixar de visitar l'albereda de Santes Creus, única com a bosc de ribera de tot Catalunya, declarada espai d'interès natural per la Generalitat.

Alcover

Alcover

Alcover

El municipi de l'Alcover es troba en un enclavament privilegiat, entre les Muntanyes de Prades i el Camp de Tarragona, gaudint d'un entorn natural molt apreciat. A més, a la vila d'Alcover hi trobem vestigis romans i musulmans. La mostra més significativa d'arquitectura és d'origen medieval i hi trobem carrers, torres, cases, així com fragments i portalades de les seves muralles.

Plaça del Blat, a Valls

Plaça del Blat, a Valls

Valls

I no podem deixar de fer parada a la capital de la comarca, Valls. Un municipi que compta amb múltiples atractius, com la plaça del Blat, que és el quilòmetre zero casteller, o el campanar de Sant Joan que, amb 74 metres d'alçada, és el més alt de Catalunya, i des d'on, des d'una perspectiva gairebé a vol d'ocell, es pot gaudir d'unes magnífiques vistes del Camp de Tarragona.

Llocs per visitar

Monestir de Santes Creus

Monestir de Santes Creus

 

Reial Monestir de Santes Creus

Aquesta és una visita obligatòria quan es descobreix l'Alt Camp. Un Monestir que esdevingué un dels centres culturals i monàstics de la Corona d'Aragó, amb una abadia que compta amb una arquitectura sòlida i austera, que reflecteix el model dels monestirs del Cister, i que està ancorada en l'època medieval.

Descobriu-ne més sobre el Monestir de Santes Creus.

 
Museu de Vila rodona

Museu de Vila rodona

 

Restes arqueològiques de Vila-rodona

Vila-rodona ofereix al visitant un traçat d'emplaçaments que el guien pels trets més característics del municipi: cultura vinícola, tradició modernista, patrimoni arqueològic, respecte per la idiosincràsia agrícola de la zona i, associada a aquesta, una gastronomia de primer ordre. Una gran part de tot aquest patrimoni es pot descobrir al Museu de la Vila.

Celler Modernista de Sant Isidre

Celler Modernista de Sant Isidre

Les catedrals del vi de la comarca

L'Alt Camp, juntament amb la Conca de Barberà, disposen d'una de les concentracions més importants de cellers modernistes de Catalunya. Cèsar Martinell, Pere Domènech i Roura i d'altres arquitectes construïren les anomenades catedrals del vi amb la finalitat de donar una empenta important a la modernització de l'agricultura i a la tècnica de l'elaboració del vi. No deixeu de visitar el celler modernista de Sant Isidre, Vinícola de Nulles o el d'Aiguarmúrcia.

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri

Aquesta obra va ser projectada per l'arquitecte Josep Maria Jujol, a imatge i semblança de les muntanyes de Montserrat. L'estructura, va ser construïda a partir de cent vint arcs catenaris i amb forma de vaixell orientat cap a Montserrat. La seva construcció es va iniciar l'any 1925 al cim del turó del Corralet. Les obres van ser aturades a causa de la Guerra Civil i es van reprendre el 1989.

Castell de Rocamora

Castell de Rocamora

Castell de Rocamora

El castell de Rocamora està situat a la serra de Montferri ben a prop del poble, antigament fou conegut com a castell de Puigtinyós. L'edifici va ser construït per tal de defensar la zona fronterera del riu Gaià, que fins al s. XII va ser l'última frontera entre el món cristià i els sarraïns. L'any 1985 va ser declarat Bé cultural d'interès nacional.

Aquests són només alguns dels tresors per descobrir a l'Alt Camp. Si sou de la comarca, i no ho coneixeu, és un bon moment per fer-ho. Si sou d'un altre punt, preneu nota per quan la situació sanitària ho permeti!

Més informació
 
Destaquem