Descobreix la teva comarca: Alt Empordà

El confinament comarcal limita la nostra mobilitat, però hi ha autèntiques joies al costat de casa

Descobrir Catalunya sorprèn. I és que hi ha mil i un racons carregats d'encant i d'història que no deixen indiferent ningú. Molts cops, ni tan sols cal allunyar-se massa de casa; la nostra comarca de segur que té atractius que, o ens eren desconeguts, o per la seva proximitat, mai n'havíem parat massa atenció.

Ara que la mobilitat està limitada, i que des del 9 d'abril s'ha tornat a la situació de confinament comarcal a Catalunya, des de Catalunya M'agrada anirem recorrent les diferents comarques perquè trobis indrets ben a prop de casa on gaudir del temps lliure, sempre respectant les mesures sanitàries establertes.

Comencem el nostre recorregut al nord del país, a les comarques gironines. Descobrim alguns dels indrets que has de conèixer si vius a l'Alt Empordà.

Comencem per descobrir alguns dels pobles amb encant de l'Alt Empordà.

Cadaqués

Cadaqués

Cadaqués

Situat al final d'una llarga i estreta carretera, el petit poble de Cadaqués captiva a grans i petits. Visitar-lo és perdre's entre carrerons de casetes blanques, gaudir d'àpats al costat del mar i banyar-se a les caletes de la Costa Brava. I és que per conèixer la història de Cadaqués és indispensable visitar el nucli antic i deixar-se perdre pels seus carrers laberíntics.

El punt més alt del nucli antic és on es troba l'església de Santa Maria de Cadaqués. Des d'aquí tenim una bonica panoràmica del poble, i de la badia de Cadaqués. A més, a Cadaqués hi ha una gran diversitat d'edificis amb estils arquitectònics molt diferents que s'entrellacen íntimament amb la història del poble. Edificis com la torre del colom, el Casino de l'Amistat o el Far de cala Nans, entre molts altres. I també podeu visitar els diferents museus del municipi, com el Museu de Cadaqués, la Casa-Museu Salvador Dalí, o l'Espai Cap de Creus.

El Port de la Selva. Cala Taballera

El Port de la Selva. Cala Taballera

Port de la Selva

El Port de la Selva és un municipi situat al nord del Cap de Creus, a la Costa Brava, on podem trobar una gran riquesa de paisatges: des de la blavor del mar, fins a la verdor de les vinyes, i les muntanyes esculpides pel pas del temps, amb cims com el de Sant Salvador o el Puig de Queralbs.

L'any 1998 es va crear el Parc Natural de Cap de Creus, que protegeix poc més del 90% del terme municipal. A més de l'important patrimoni natural, destaca també el patrimoni arquitectònic, amb l'imponent monestir de Sant Pere de Rodes com a referent.

Sant Llorenç de la Muga

Sant Llorenç de la Muga

Sant Llorenç de la Muga

Deixem la costa per descobrir aquest bonic municipi medieval situat a l'alta vall de la Muga, travessat pel riu La Muga que, en un recorregut d'onze quilòmetres, s'hi troben una gran diversitat de gorgues. De la vila destaca el recinte emmurallat d'època medieval, que es caracteritza pel seu bon estat de conservació, així com la majoria de les cases del nucli antic.

Un poble que conserva l'esperit d'un poble rural tranquil i acollidor, i que guarda petits tresors arquitectònics, com l'ermita de Sant Jordi, l'oratori de Sant Ponç, l'ermita i el pont de Sant Antoni vora La Muga, l'ermita i la font de Palau, el Pont Vell, o la Font del Lleó.

Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries

Visitar Castelló d'Empúries és fer un viatge en el temps. La Vila Comtal conserva tots els vestigis de la seva capitalitat medieval (fins ben passada l'Edat Mitjana, la vila va ser la capital del comtat d'Empúries): carrers estrets, les muralles, el Call Jueu o la magnífica Basílica de Santa Maria, l'interior de la qual conté grans tresors, com el retaule d'alabastre de la Verge de la Candelera (s. XV), així com les piques baptismals (s. XIV) i l'orgue del segle XIX.

Els museus d'Història Medieval de la Cúria-Presó del segle XIV i l'Ecomuseu-Farinera són llocs idonis per conèixer la història i el llegat d'aquest poble encantador del Mediterrani.

Més enllà dels molts pobles amb encant, la natura també captiva a l'Alt Empordà:

Cap de Creus

Cap de Creus

 

Cap de Creus

El Cap de Creus és un espai de gran bellesa, dotat d'una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món. L'efecte de la tramuntana ha fet que apareguin formes d'erosió capricioses i ha transformat el paisatge d'una manera molt especial.

Aquí trobem el Parc Natural del Cap de Creus, primer parc maritimoterrestre del país. Va ser creat gràcies a una llei del 1998, mitjançant la qual es protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees).

A més de l'inqüestionable valor biològic i geològic de la zona, destaca també l'excepcional bellesa paisatgística que ofereix: salvatge, variada i acolorida. El patrimoni arquitectònic del cap de Creus és de primera magnitud. L'exemple més notable és el monestir de Sant Pere de Rodes, seu del centre d'informació del parc.

Aiguamolls de l'Empordà

Aiguamolls de l'Empordà

Aiguamolls de l'Empordà

Els Aiguamolls de l'Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya, juntament amb els deltes de l'Ebre i el Llobregat. Es troben ubicats a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, i va ser creat el 28 d'octubre de 1983 mitjançant la Llei 23/1983, de declaració de paratges naturals d'interès nacional i de reserves integrals zoològiques i botàniques dels Aiguamolls de l'Empordà.

Format per diferents estanys d'aigua dolça i dunes poden descobrir una reserva amb abundància d'espècies d'aus migratòries, vora les 330 espècies, i una flora característica de la zona.

 

I parlant de patrimoni arquitectònic...

Monestir de Sant Pere de Rodes

Monestir de Sant Pere de Rodes

 

Sant Pere de Rodes

El Monestir de Sant Pere de Rodes, a l'Alt Empordà, forma part d'un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval, juntament amb el poblat de Santa Creu i el castell de Verdera.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.

En podeu saber més en aquest enllaç.

Conjunt arqueològic d'Empúries

Conjunt arqueològic d'Empúries

Conjunt arqueològic d'Empúries

El conjunt arqueològic d'Empúries és l'únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d'una ciutat grega Empòrion amb les d'una ciutat romana, Emporiae. És, doncs, un espai privilegiat per entendre l'evolució de l'urbanisme grec i romà, i actualment és una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

En podeu saber més en aquest enllaç.

TEATRE-MUSEU DALÍ

TEATRE-MUSEU DALÍ

Teatre-Museu Dalí

El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, s'erigeix sobre les restes de l'antic Teatre Municipal de Figueres i és considerat com la darrera gran obra de Salvador Dalí. Tot en ell va ser concebut i dissenyat per l'artista, per tal d'oferir al visitant una veritable experiència i endinsar-lo en el seu món captivador i únic.

La col·lecció del Teatre-Museu Dalí permet a l'espectador copsar la trajectòria artística de Salvador Dalí (1904-1989) a través del més ampli ventall d'obres.

Descobreix-ne més en aquest enllaç.

 
Destaquem