Descobreix la teva comarca: El Montsià

El confinament comarcal limita la nostra mobilitat, però hi ha autèntiques joies al costat de casa

Catalunya té mil i un indrets que mereixen la nostra atenció per la seva bellesa i singularitat. Mil indrets carregats d'encant que, molt sovint, els tenim a tocar de casa. I és que descobrir la nostra comarca ens pot donar veritables sorpreses.

Ara que la mobilitat està limitada, i que des del 9 d'abril s'ha tornat a la situació de confinament comarcal a Catalunya, des de Catalunya M'agrada anirem recorrent les diferents comarques perquè trobis indrets ben a prop de casa on gaudir del temps lliure, sempre respectant les mesures sanitàries establertes.

Després de descobrir l'Alt Empordà, seguim el nostre recorregut pel Montsià per conèixer alguns dels indrets que no et deixaran indiferent!

El Montsià, amb capital a la ciutat d'Amposta, és la comarca més meridional del principat de Catalunya. Pertany a la província de Tarragona i forma part de l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre. La seva situació en el Delta de l'Ebre ha marcat el seu desenvolupament i el dels seus municipis.

Entre els múltiples atractius d'aquesta comarca, destaca poder gaudir de la natura des de les torres d'observació d'aus del Parc Natural del Delta de l'Ebre, relaxar-se a les tranquil·les platges del litoral, passejar amb bicicleta pels petits camins que travessen els camps d'arròs, o llogar una barqueta i descobrir racons desconeguts del riu. Tot plegat, sense oblidar que en aquesta zona es pot gaudir d'una de les millors i més variades cuines del país. A l'interior predominen els plats de carn, als Ports val la pena demanar algun plat elaborat amb caça, i del port de Sant Carles en surt el peix fresc amb què s'elaboren en els restaurants de la costa uns magnífics arrossos, suquets i mariscades.

Alguns dels pobles amb encant

Les Cases d'Alcanar

Les Cases d'Alcanar

 

Les Cases d'Alcanar

Si voleu gaudir d'un dia en un poble que conserva tot l'encant del poble mediterrani mariner, no podeu deixar de visitar Les Cases d'Alcanar. Situat al peu de la Moleta i a la badia dels Alfacs, potser és l'últim reducte a Tarragona de cases de pescadors emblanquinades, que donen nom a la localitat. Juntament amb el port seu port esportiu i pesquer, li confereixen un encant especial únic a les Terres de l'Ebre. Un municipi famós per la qualitat del seu peix i els seus arrossos.

Castell d'Ulldecona

Castell d'Ulldecona

Ulldecona

Gaudir de la cultura i la història és el que podrem fer si visitem Ulldecona, una vila que ha estat habitat al llarg de la història per ibers, àrabs i cristians. Destaca el castell, una fortificació de l'època àrab que acollia l'antic nucli de població fins que aquest va ser traslladat, el 1274, a la Foia.

Però no solament, això, ja que el centre històric d'Ulldecona conserva nombroses construccions de diferents èpoques. Destaquen l'Església de Sant Lluc, d'estil gòtic català que s'alça imponent al centre de la vila i, les nombroses cases senyorials com ara la Casa de la Comanda i la Casa de mossèn Domingo Solà. També cal destacar tot un seguit de construccions barroques del S. XVII – XVIII, i tot un seguit de cases noucentistes i modernistes.

Mas de Barberans

Mas de Barberans

Mas de Barberans

Traslladant-nos ja a les muntanyes, al peu dels Ports trobem el Mas de Barberans, des d'on es pot gaudir d'unes de les millors vistes de la comarca. I és que el Mas de Barberans és un mirador excel·lent de tota la plana i de la serra del Montsià.

Els carrers del poble s'han anat emmotllant al perfil de la muntanya i creen curioses terrasses. Si el visiteu, no deixeu d'anar al Museu de la Pauma, per descobrir una de les tradicions més conegudes del poble, a més de visitar l'església de Sant Marc i el pont de les Canals.

Des d'aquí també podeu iniciar diferents rutes pel Parc Natural dels Ports, visitant, entre altres, les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, al barranc de Montpou.

Amposta

Amposta

Amposta

Una visita obligada al Montsià és la seva capital, Amposta, enclavada estratègicament entre el riu Ebre i el mar Mediterrani, la qual cosa ha fet que fos un lloc important al llarg de la història. El seu pont penjant és un dels grans atractius de la vila, sense oblidar el Museu Comarcal del Montsià, que reuneix interessants col·leccions i exposicions sobre la comarca.

Gaudir de la natura

 
Vistes del Delta des de La Foradada

Vistes del Delta des de La Foradada

La Serra del Montsià

Inclosa dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya, és un magnífic mirador del Delta de l'Ebre i de les planes interiors de la comarca amb diverses rutes habilitades per a la pràctica del senderisme. El seu punt més alt és el cim de la Torreta, i un dels llocs més emblemàtics de la serra és la Roca Foradada que, a més de 650 metres sobre el nivell del mar, s'erigeix en una finestra sobre Sant Carles de la Ràpita i la Badia dels Alfacs.

Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports està situat entre les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, i en són característiques les seves formes abruptes i una rica biodiversitat. Així, acull més de mil espècies botàniques, i s'ha convertit en la reserva de cabra hispànica més important de l'Estat.

L'any 2001 la Generalitat de Catalunya va declarar el massís dels Ports com a Parc Natural, adherint-hi la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, molt interessant per l'escassa presència del faig al sud d'Europa.

Al massís abunden les coves, les gorgues i els avencs. Un regal de la natura que propicia la pràctica del senderisme i l'espeleologia, podent-se fer rutes en bicicleta per a tots els nivells.

Delta de l'Ebre

Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

El Parc Natural del Delta de l'Ebre, part del qual pertany al Montsià, és la zona humida protegida més gran de Catalunya, amb una àmplia varietat d'espècies de flora (més de 800 espècies) i fauna, bàsicament aus (més de 300 espècies). No deixeu de descobrir la Badia dels Alfacs, el Trabucador, l'Encanyissada o La Tancada, entre moltes altres sorpreses que té aquest espai.

Al Montsià hi ha molt per descobrir. Ara, pels veïns de la zona, però preneu nota!

Més informació
 
Destaquem