Descobreix la teva comarca: Les Garrigues

La nostra mobilitat està limitada, però hi ha autèntiques joies per descobrir al costat de casa

Descobrir Catalunya sempre és un luxe. I és que ben a prop de casa tenim mil i un indrets per descobrir en els quals perdre's i trencar amb la rutina del dia a dia. Molts cops, no és necessari ni que ens allunyem massa de casa, un fet que, en la situació actual de pandèmia, és tot un privilegi.

Ara que la mobilitat està limitada, des de Catalunya M'agrada anem recorrent les diferents comarques perquè trobis indrets ben a prop de casa on gaudir del temps lliure, sempre respectant les mesures sanitàries establertes. Després de descobrir l'Alt Empordà, el Montsià i l'Alt Camp, avui parlem de Les Garrigues.

Les Garrigues és una comarca de les terres de ponent, amb capital a les Borges Blanques, que limita al nord amb el Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell, al sud amb el Priorat, a l'est amb la Conca de Barberà, i a l'oest amb la Ribera d'Ebre.

Descobrir aquesta comarca és descobrir paisatges d'oliveres i ametllers i, gràcies al canal d'Urgell, també de conreus d'alfals, panís i, sobretot, fruiters en diferents municipis. També són terres de pedra seca, amb construccions encara visibles d'antigues cabanes de volta, receptacles d'aigua, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc.

Patrimonialment, destaquen les pintures de la Roca dels Moros del Cogul, l'Espai Macià de les Borges Blanques, el jaciment arqueològic dels Vilars d'Arbeca o el jaciment de Minferri de Juneda.

Fem un recorregut per alguns dels indrets per descobrir:

El Vilosell

El Vilosell

 

El Vilosell

El Vilosell és un municipi de la vall del riu Set i proper a la Serra de la Llena. Un poblet de menys de 200 habitants que conserva una trama urbana medieval, amb carrers empedrats i racons que l'han situat com un dels pobles amb més encant de la comarca. Conserva algunes restes de l'antic castell i l'Església Parroquial de Santa Maria, d'estil barroc amb fonaments i restes romàniques, que es compon d'una única nau que acull la capella del Santíssim i el baptisteri.

A la plaça hi ha una creu gòtica de pedra del segle XIV davant l'Ermita de Sant Sebastià. Al terme també hi trobem l'Ermita barroca de Sant Miquel de la Tosca, que es troba en un indret anomenat Les Fontetes, zona d'interès natural i paisatgístic.

Les Borges Blanques és la capital de Les Garrigues

Les Borges Blanques és la capital de Les Garrigues

Les Borges Blanques

La capital de la comarca compta amb múltiples indrets d'interès. Entre ells, la plaça Major, que destaca per les seves àmplies porxades, arcs i alguns casals notables, amb certs elements arquitectònics renaixentistes. També l'actual església parroquial de l'Assumpció de Maria, un temple neoclàssic amb un campanar que esdevé un gran balcó.

Ben a prop del municipi es troba l'ermita de Sant Salvador, un edifici senzill, de base romànica, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular. I el parc de la Font Vella, amb l'ermita moderna de Sant Cristòfol, entre altres.

La Pobla de Cérvoles

La Pobla de Cérvoles

La Pobla de Cérvoles

El seu paratge natural al peu de la serra de la Llena li confereix un gran interès turístic a aquest municipi que, a més, conserva carrers empedrats i antics edificis que val la pena visitar. Entre ells, l'orgue barroc de l'església, l'ermita de Sant Miquel, construïda el 1610, o l'antic Molí de la Societat, on actualment s'ubiquen les dependències de l'Ajuntament i del Museu de l'Oli.

Conjunt de pintures rupestres la Vall de la Coma

Conjunt de pintures rupestres la Vall de la Coma

Conjunt de pintures rupestres la Vall de la Coma

El conjunt de pintures rupestres de L'Albi està format per les pintures de la balma dels punts i les de la vall de la coma, ambdues són patrimoni de la UNESCO i tenen temàtiques i simbologies diferenciades.

Pintures de la Roca dels Moros del Cogul

Pintures de la Roca dels Moros del Cogul

 

Pintures de la Roca dels Moros del Cogul

Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues) és sens dubte un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica. El conjunt és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998. Aquesta zona de les Garrigues ha estat habitada per l'home de forma ininterrompuda des del Paleolític i la cavitat es va utilitzar durant uns 5.000 anys com a lloc de culte.

Castell de la Floresta

Castell de la Floresta

Castell de la Floresta

Castell originari del segle XII, d'estil gòtic i renaixentista, que va pertànyer entre d'altres, als comtes del Pallars, als ducs de Cardona i als ducs de Medinaceli. Destaca la torre quadrada emmerletada, les finestres coronelles i el magnífic sostre enteginat del segle XVI.

Espai Macià

Espai Macià

Espai Macià

L'Espai Macià és el centre d'interpretació de la figura de Francesc Macià ubicat a les Borges Blanques, inaugurat el 14 d'abril de 2011 coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana. A l'Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a aquest personatge. També s'organitzen activitats puntuals, conferències, debats i actes. El visitant podrà conèixer la comarca de les Garrigues, el vincle de Francesc Macià amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.

 
Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya

Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya

Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya i Museu de l'Oli de Catalunya

A La Granadella es pot visitar el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya, CCOC, que agrupa, ordena i ofereix una sèrie d'accions, adreçades a diferents públics, totes elles tenen l'oli d'oliva com a punt de connexió.

Per la seva banda, el Museu de l'Oli de Catalunya, ubicat al cor de la seu de la Cooperativa de La Granadella, conté les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986.

Ecomuseu de l'Oli

Ecomuseu de l'Oli

Ecomuseu de l'Oli

A La Pobla de Cérvoles es troba l'Ecomuseu de l'oli, que pretén donar una visió completa del procediment d'elaboració artesanal de l'oli, de la seva qualitat, de la seva cultura, de la seva història, etc. Un museu dedicat a la cultura de l'oli que està situat al primer pis de l'antic molí de la població.

La Fortalesa dels Vilars

La Fortalesa dels Vilars

La Fortalesa dels Vilars (Arbeca)

Una particularitat que distingeix els Vilars de molts poblats contemporanis és l'emplaçament en un lloc planer, prescindint així de qualsevol defensa enlairada; aquest fet és explicable per una intensa explotació agrària del terreny immediat. Aquest jaciment mostra un dels més interessants sistemes de defensa de l'Edat de Ferro.

Pou de Gel de la Floresta

Pou de Gel de la Floresta

Pou de Gel de la Floresta

El Pou del Gel data dels segles XIV-XVI. Es tracta d'una construcció realitzada totalment en pedra, de forma tronco-cònica amb una cúpula i té una capacitat per a 150 m³ d'aigua. Servia per emmagatzemar la neu i el glaç que es produïa durant l'hivern, per tal de ser utilitzat posteriorment en l'època estival. Es pot fer visita concertada.

Si sou de Les Garrigues, segur que hi ha algun indret que encara no heu visitat, i si sou d'una altra comarca, preneu nota per quan la situació ho permeti!

Més informació
 
Destaquem