La Presó Museu Camí de la Llibertat: un indret on retre honors al passat

El Camí de la Llibertat, el museu de la pau a la frontera

 

L'antiga presó de Sort va esdevenir museu per contribuir a recuperar la història i a honorar la memòria dels qui, fugint de les dictadures europees del segle XX, van travessar la frontera per aconseguir pau i llibertat.

 

I és que la frontera pirinenca, lluny de ser una barrera, ha estat històricament per a la gent de la zona un territori de connexió i intercanvi, travessat per un flux constant de persones, mercaderies i treballadors d'ambdues bandes de la carena.

 

Durant uns quants anys (1936-1945), el pas de la frontera esdevingué un objectiu vital obligat per a milers de víctimes de la guerra i la repressió. Els fugitius de les dictadures instaurades a ambdues bandes protagonitzaren una epopeia que mereix ser rememorada i preservada per a les generacions futures perquè aquestes coneguin la necessitat de protegir la pau i la democràcia, així com la seva fragilitat.

 

La Presó Museu Camí de la Llibertat es troba a la plaça de Sant Eloi, número 8 de Sort. Es pot visitar i s'hi fan visites concertades per conèixer la història i el llegat d'uns anys que marcaren la història.

 
Destaquem