Què mengem quan arriba la Quaresma?

El bacallà té un protagonisme especial, juntament amb les verdures i els llegums, a la cuina catalana durant aquesta temporada

Amb la fi de la celebració de Carnaval a Catalunya el Dimecres de Cendra, el passat 14 de febrer, s'iniciava el període de Quaresma. Una tradició que comparteixen les esglésies catòlica, ortodoxa i anglicana, així com part de les esglésies protestants, amb algunes diferències, i que suposa un temps de purificació, que s'estén durant 40 dies fins a la celebració de la Pasqua. Una purificació que s'assolia mitjançant el dejuni i l'abstinència.

Avui dia, la tradició més estrictament de caràcter religiós s'ha perdut en bona part, tot i que encara hi ha persones que la mantenen. Però sí que hi ha qui manté la tradició gastronòmica d'aquestes dates, en molts casos, per tradició familiar.

I és que, com totes les èpoques de l'any, la gastronomia juga un paper rellevant durant la Quaresma. I per fer-nos una idea de quins són els àpats tradicionals de la Quaresma, només cal mirar la figura de la Vella Quaresma, una vella amb set cames, un bacallà i verdures a la mà, que recorda que aquest és temps d'austeritat i de no menjar carn.

Verdures com els espinacs tenen un paper destacat durant aquesta època

Verdures com els espinacs tenen un paper destacat durant aquesta època

Segons la tradició, que és menja per Quaresma?

El peix és l'àpat estrella (per la tradició de no menjar carn). Es consumeixen peixos de diferents varietats, però especialment el bacallà, perquè antigament era el producte més econòmic, a més de ser molt preuat a la cuina. A més, era un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat, i per aquest motiu es va popularitzar com a bàsic durant la Quaresma.

El bacallà es pot cuinar de múltiples maneres: amb escalivada, fent bunyols, o amb un bon arròs amb bacallà, entre altres.

Les verdures i els llegums també tenen un paper rellevant en aquesta tradició, especialment de cigrons i d'espinacs, que aporten energia i atipen. I també es poden preparar de moltes maneres diferents, com ara fent cigrons estofats, amb un empedrat, fent una truita d'espinacs, o uns boníssims canelons d'espinacs a la catalana.

I per postres, bunyols de Quaresma

I per postres, bunyols de Quaresma

I per postres? Si bé la Quaresma és temps d'abstinència, la tradició mana que de postres, principalment els dimecres i divendres, es mengen Bunyols de Quaresma, o Bunyols de Vent, que ajudaven (i ajuden) a calmar la gana per l'energia que aporten, i perquè atipen. A més, els podeu preparar a casa!

I vosaltres, seguiu alguna de les tradicions gastronòmiques de la Quaresma?

Més informació
 
Destaquem