Comença la Quaresma. Què significa?

Des de Dimecres de Cendra, i fins a Pasqua, és, tradicionalment, un període de recolliment

Ara que ja hem celebrat l'Enterrament de la Sardina el Dimecres de Cendra, i que hem posat punt i final a la celebració del Carnaval a Catalunya, toca parlar de la Quaresma. La Quaresma és, segons la tradició, un període de recolliment fins a la celebració de la Pasqua, i s'iniciava, com hem dit, el Dimecres de Cendra.

Segons la tradició cristiana, aquest és el període de quaranta dies d'abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Un període, per als creients, que és temps de reflexió i penitència, i durant el qual s'acostumava a practicar dejuni i abstinència. Una pràctica que encara mantenen algunes persones.

Com passa amb el Carnaval i la Pasqua, el període de Quaresma és mòbil en el calendari anual. Així, es pren com a referència el Diumenge de Pasqua, que ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. El Diumenge de Resurrecció cau entre el 22 de març i el 25 d'abril. Així, aquest any la Quaresma s'estén entre el 14 de febrer i el dijous, 28 de març.

Quaresma comença el dimecres de cendra

Quaresma comença el dimecres de cendra

Quin és l'origen de la celebració de la Quaresma?

Al segle IV es fixava la celebració de la Quaresma, emmirallant-se en els quaranta dies que Jesús va passar al desert, a on va arribar a ser temptat pel dimoni. Als segles VI i VII el dejuni va anar adquirint importància com a pràctica quaresmal. Com que el diumenge es commemora la resurrecció de Crist i, per tant, no és pràctica habitual fer-hi dejuni, els cristians només en feien de dilluns a dissabte (sis dies) i al llarg de sis setmanes, així com de dimecres a dissabte durant la setmana precedent, de manera que es cobria el període de quaranta dies. Actualment, són dies de dejuni el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant.

Bunyols de vent

Bunyols de vent

Tradicions i gastronomia

Aquest és un període de tradicions, com passa amb totes les celebracions a Catalunya. D'entrada, als Països Catalans el període de Quaresma es representa gràficament amb una dona vella amb set cames (que simbolitzaven les set setmanes) i amb un bacallà a la mà, a la qual s'arrencava una cama cada setmana. És la coneguda com a Vella Quaresma.

La gastronomia també té un paper rellevant durant aquest període. Una de les tradicions més arrelades és la de menjar bunyols de vent. Uns dolços que es van crear per tal que els creients poguessin superar aquesta etapa d'abstinència amb una mica més de lleugeresa. Són uns dolços ensucrats i arrodonits, fets de farina de blat, llet, sucre, ou i llevat, que es poden trobar als forns i fleques durant aquests dies, especialment els dimecres.

Més informació
 
Destaquem