Fins a l'any vinent Carnaval! És Dimecres de Cendra

Amb la fi de la disbauxa, arrenca amb aquesta jornada la Quaresma, segons el catolicisme

La darrera setmana ha estat marcada per la festa, les disfresses i els àpats copiosos arreu de Catalunya. I és que gairebé cada racó del país ha celebrat el Carnaval sota el regnat del Rei Carnestoltes. Però, ja se sap, tot té un final, i aquest dimecres, 14 de febrer, és Dimecres de Cendra.

Una jornada amb la qual es tanca el cicle de Carnaval (tot i que encara hi ha municipis que tenen pendent la celebració del Carnestoltes), i segons els calendaris litúrgics catòlic i anglicà, i també als de diverses denominacions protestants, avui és el primer dia de Quaresma, quaranta-sis dies abans del Diumenge de Pasqua.

El Dimecres de Cendra és una data mòbil en el calendari, ja que canvia anualment segons com se celebri la Pasqua, la qual ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Per tant, el Dimecres de Cendra pot oscil·lar entre el 4 de febrer i el 10 de març.

Comença la Quaresma

Comença la Quaresma

Per què se celebra la Quaresma, i com?

Al segle IV es fixava la celebració de la Quaresma, emmirallant-se en els quaranta dies que Jesús va passar al desert, a on va arribar a ser temptat pel dimoni.

Als segles VI i VII el dejuni va anar adquirint importància com a pràctica quaresmal. Com que el diumenge es commemora la resurrecció de Crist i, per tant, no és pràctica habitual fer-hi dejuni, els cristians només en feien de dilluns a dissabte (sis dies) i al llarg de sis setmanes, així com de dimecres a dissabte durant la setmana precedent, de manera que es cobria el període de quaranta dies.

Dimecres de Cendra

Dimecres de Cendra

I com celebren el Dimecres de Cendra?

El Dimecres de Cendra, per als catòlics, és dia de dejuni i d'abstinència (igual que el Divendres Sant), i s'imposa un polsim de cendra al cap dels fidels que van a missa. Segons la tradició, la cendra s'ha d'obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams. La cendra és símbol de caducitat de la condició humana.

Sardinada

Sardinada

Punt final al Carnaval

Com explicàvem fa uns dies, el Carnaval se celebra justament una setmana abans de l'inici de la Quaresma, i justament són uns dies en els quals hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.

Avui, però, finalitza la festa, i en molts municipis de Catalunya, durant aquesta jornada té lloc l'enterrament de la sardina, l'últim acte del Carnaval, que tanca tot el cicle de gresca i xerinola. En origen, l'enterrament de la sardina el trobem a la tradició ja perduda de sortir als afores a berenar el darrer dia de Carnaval per tal de posar fi al període de festa.

És tradició fer sardinades, o menjar coca de sardines.


La teniu a punt?

Més informació
 
Destaquem