Preparats perquè comenci Carnaval!

El Rei Carnestoltes governarà Catalunya a partir de Dijous Gras o Dijous Llarder

És hivern, però això no és sinònim de quedar-se a casa. I és que, si hi ha uns dies en els quals la festa és la gran protagonista de dies i nits a Catalunya, aquests són els dies de Carnaval. I ja es comença a respirar aquest ambient arreu del país. Dijous, 5 de febrer, és Dijous Gras, i l'ambient de rauxa ja es comença a fer sentir als carrers dels municipis del país.

És llavors quan comença el Carnaval! Això vol dir que avui prendrà el poder de les ciutats el Rei Carnestoltes, i amics i famílies es reuniran per menjar coca de llardons, botifarra d'ou, i truita.

Per què?

Segon diu la tradició, durant aquesta jornada t'havies d'atipar de productes altament calòrics, igual com també ho havies de fer els dies de Carnestoltes, per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma que arrenca el Dimecres de Cendra, just quan s'acaba el Carnaval.

Així, just abans del període d'abstinència (segons la tradició catòlica), el Dijous Gras permet menjar tot allò que després estarà prohibit fins a l'arribada de la Pasqua. Segons la tradició cristiana, aquests àpats greixosos estaven prohibits per a tothom durant la Quaresma, ja que l'abstinència era obligatòria.

A més, a molts municipis, aquest dia comencen els actes de la festa de Carnaval, amb la presa de poder del Rei Carnestoltes, encarnat en múltiples imatges festives.

Truita de botifarra d'ou

Truita de botifarra d'ou

Com era antigament el Dijous Gras?

Antigament, hi havia 3 dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els 3 dijous Gormand: Dijous dels compares, Dijous de les comares, i Dijous gras. Els dos primers eren convits que feien els padrins i les padrines. Dues celebracions que s'han perdut, mantenint el Dijous Gras, per mantenir la tradició gastronòmica.

Tot i que tradicionalment és una celebració d'àmbit familiar, també són freqüents les celebracions a l'aire lliure. Antigament, els infants feien captes d'ous per les cases per poder elaborar les truites de la jornada. D'aquesta manera, són habituals els àpats de germanor, i en alguns municipis es fan aplecs gastronòmics i festius.

I com que "Dijous Llarder, botifarra menjaré!", doneu un cop d'ull a què diu el refranyer popular de Dijous Gras!

Més informació
 
Destaquem