Qui és el Rei Carnestoltes?

Aquest personatge fictici és que regna durant la celebració de Carnaval a Catalunya

Ara que el Carnaval és a tocar, hi ha coses que cal saber per entendre aquesta celebració. Entre elles, la història del personatge que regna durant els dies de festa: el Rei Carnestoltes.

Aquest personatge fictici és que presideix les activitats del cicle festiu de Carnaval, que arrenca el Dijous Gras o Llarder, i finalitza el Dimecres de Cendra, quan comença la Quaresma.

Arreu de Catalunya, adopta diferents formes, siguin humanes, animals, o mitològiques, i tant pel caràcter, com per la indumentària que llueix, representa l'ambient de disbauxa i transgressió que caracteritza aquesta festa. Les seves vestimentes acostumen a ser estrambòtiques, i la seva actitud és burleta i descarada, convidant tothom a transgredir les normes i gaudir de la disbauxa.

Segons el municipi, apareix el mateix Dijous Gras, donant el tret de sortida a les festes. Però tradicionalment, apareix el dissabte de carnaval, quan acostuma a fer un discurs o pregó on repassa, en clau d'humor i molta sàtira, els fets ocorreguts durant l'any, tant al municipi, com al país o a la resta de món. Ningú no s'escapa de les seves paraules, quedant tots convidats a gaudir de la celebració sense complexos ni manies.

A més de ser l'encarregat d'encetar el cicle festiu, també presideix els balls de màscares, les rues de Carnestoltes, i altres activitats, depenent del municipi.

Però el seu regnat és curt. El Dimecres de Cendra acostuma a ser jutjat i, finalment, cremat (o amagat) en un lloc públic, servint com a exemple de què el període festiu ha acabat i ha arribat l'hora del recolliment i l'abstinència (la Quaresma, segons la tradició cristiana). Un període d'austeritat que dura set setmanes, representat per la Vella Quaresma, un altre ésser fictici que li pren el relleu i que, amb les seves set cames, ens porta fins a la Setmana Santa.

Més informació
 
Destaquem