Que comenci Carnaval! És Dijous Gras!

Amb Dijous larder s'inicia el cicle de Carnaval a Catalunya

Ja es respira en l'ambient de Catalunya! Ja el tenim aquí! El Carnaval arrenca aquest 8 de febrer, quan és Dijous Gras, o Dijous Llarder. I, com mana la tradició, avui toca prendre coca de llardons, botifarra d'ou (o altres varietats) i truita.

Com mana la tradició, durant aquesta jornada t'havies d'atipar de productes altament calòrics, igual com també ho havies de fer els dies de Carnestoltes, per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma que arrenca el Dimecres de Cendra.

Així, just abans del període d'abstinència (segons la tradició catòlica), el Dijous Gras permet menjar tot allò que després estarà prohibit fins a l'arribada de la Pasqua. Segons la tradició cristiana, aquests àpats greixosos estaven prohibits per a tothom durant la Quaresma, ja que l'abstinència era obligatòria.

A més, a molts municipis, aquest dia comencen els actes de la festa de Carnaval, amb la presa de poder del Rei Carnestoltes, encarnat en múltiples imatges festives.

Com ha evolucionat el Djous Gras?

Antigament, hi havia 3 dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els 3 dijous Gormand: Dijous dels comparesDijous de les comares, i Dijous gras. Els dos primers eren convits que feien els padrins i les padrines. Dues celebracions que s'han perdut, mantenint el Dijous Gras, per mantenir la tradició gastronòmica.

Tot i que tradicionalment és una celebració d'àmbit familiar, també són freqüents les celebracions a l'aire lliure. Antigament, els infants feien captes d'ous per les cases per poder elaborar les truites de la jornada. D'aquesta manera, són habituals els àpats de germanor, i en alguns municipis es fan aplecs gastronòmics i festius.

I com que "dijous Llarder, botifarra menjaré!", eu un cop d'ull a les dites populars de Dijous Gras!

Més informació
 
Destaquem