Bunyols de vent: la dolça tradició de la Quaresma

Aquestes postres es trobaven tradicionalment a les pastisseries catalanes els dimecres i els divendres

En temps de Quaresma, la gastronomia té un paper molt destacat a Catalunya. Si bé per Carnaval era temps d'àpats copiosos i productes rics en greixos, com la botifarra d'ou o la coca de llardons, per la Quaresma tot es torna (tradicionalment) més auster. Això no impedeix que es puguin gaudir d'unes boníssimes postres. I les tradicionals d'aquesta època de l'any són els Bunyols de vent o Bunyols de Quaresma.

Com dèiem, si bé la tradició diu que aquest és un temps de dejuni i abstinència, també diu que és tradició gaudir d'unes postres ben dolces que són tota una delícia. De fet, segons la tradició, servien per fer més portadors els dies de dejuni, i per això els dimecres i divendres es podien trobar a les pastisseries d'arreu de Catalunya.

Tot i que aquesta tradició es manté, també és freqüent poder-los trobar cada dia de la setmana, ja que no tothom segueix el dejuni imposat per la tradició religiosa.

I què són els Bunyols de vent, o Bunyols de Quaresma? Doncs uns dolços fets a base de farina que es fregeix en oli i després s'ensucren.

I ara que sabem tot això, també podeu preparar-los a casa, per gaudir-los quan més us vingui de gust!

INGREDIENTS:

  • 200 grams de farina fluixa
  • 150 grams de mantega
  • 15 grams de sucre
  • 250 ml de llet
  • 6 ous
  • Oli d'oliva verge i sucre per arrebossar

ELABORACIÓ:

  • En una cassola, barregem la mantega amb la llet.
  • Ho posem al foc, i quan arrenqui el bull, incorporem la farina i el sucre, prèviament barrejats.
  • Ho anem remenant fins que es converteixi en una bola.
  • Llavors, retirem la cassola del foc i posem la barreja en un bol.
  • Continuem remenant mentre anem afegint els ous un a un fins que quedin completament incorporats a la massa, amb una textura esponjosa.
  • Ara, anem fent boletes, i les fregim en oli ben calent fins que quedin ben rosses.
  • Traiem els bunyols del foc i els posem sobre paper absorbent.
  • Quan s'hagin refredat, els arrebossem amb sucre.

I ja teniu les postres tradicionals de Quaresma a punt per menjar!

Més informació
 
Destaquem