Quins són els àpats típics de Carnaval?

Tant a Catalunya, com a la resta de l'Estat, la gastronomia pren protagonisme durant els dies de festa

Falten pocs dies perquè comenci la celebració més esbojarrada de l'any, el Carnaval. I més enllà de les màscares i les festes, la gastronomia pren un paper molt rellevant durant aquests dies a Catalunya. No en va, la festa, en bona part, va lligada als àpats, ja que, segons la tradició cristiana, aquest és un període previ a la Quaresma, temps d'abstinència i dejuni.

A grans tret, podríem dir que els àpats de Carnaval són menjars amb un alt contingut calòric, i en destaca la presència d'ous i carn de porc, dues de les menges que, durant la celebració cristiana de la Quaresma, estan prohibides.

Uns àpats que, sigui per seguir amb el ritu de caràcter religiós, o sigui per tradició, s'han mantingut amb el pas dels anys. Repassem, doncs, què és el que mengem quan arriba Carnaval.

Coca de llardons casolana

Coca de llardons casolana

El primer dia: Dijous Gras

L'inici del Carnaval el marca el Dijous Gras o Dijous Llarder, que té unes menges que el defineixen especialment. Aquest dia, tradicionalment, es menja botifarra d'ou, acompanyada de pa amb tomàquet, o convertida en truita, i coca de llardons. A més, en alguns llocs encara es manté el costum de fer trobades amb amics o família a l'aire lliure per gaudir-ne.

La botifarra d'ou s'elabora amb carn de porc, ous, sal i pebre, i és similar a la botifarra blanca. La podeu preparar a casa seguint aquesta recepta, o fer-ne una truita.

Pel que fa a la coca de llardons, aquesta es fa amb farina, sucre, ous, llardons i pinyons. La podeu trobar a gairebé tots els forns, pastisseries i supermercats de Catalunya, però si voleu fer-la a casa, és així de senzill.

La Fogasseta que es menja a les Terres de l'Ebre per Dijous Gras

La Fogasseta que es menja a les Terres de l'Ebre per Dijous Gras

Dies de Carnaval

A més dels àpats típicament de Dijous Gras, arreu de Catalunya hi ha molts àpats propis d'aquestes dates i típics d'alguns municipis o comarques. Per exemple, en alguns municipis de les Terres de l'Ebre és menja la Fogasseta, un entrepà rodó farcit amb truita de carn, carxofes i alls tendres.

Si anem fins al Pallars Sobirà, durant aquests dies és tradició menjar un embotit que porta per nom Farcit de Carnaval, i que està fet estómac de porc farcit de carn picada, ous, pa, panses, arròs, all, pebre i julivert. I n'hi ha moltes més!

Filloas gallegas

Filloas gallegas

Què passa si passem Carnaval fora de Catalunya?

La tradició gastronòmica dels dies de Carnaval també té un pes important fora de Catalunya. I algunes d'aquestes tradicions també les podem gaudir a casa nostra. Per exemple, la llet fregida de carnestoltes pren protagonisme a molts indrets de l'estat, i també a Catalunya. Un plat senzill, altament calòric que pren diferents noms en funció del territori. A Catalunya es coneix com a Llet de Pasqua; al País Basc, com a tostada de crema; i a Galícia, com a leite frito.

Les Orelles de carnestoltes són una de les tradicions del Carnaval gastronòmic a Galícia i a Lleó. Són unes porcions de massa cruixent i fregida que se serveixen cobertes de sucre en pols. També a Galícia, per Carnaval, es mengen Filloas, una espècie de crepes que es poden menjar soles, o farcides de dolç o salat.

A Astúries és tradició menjar una cresta dolça farcida de nous, sucre i anís, que es diuen Casadiellas asturianes. I si viatgem fins a les Canàries, allà la mel pren un gran protagonisme. Així, s'hi mengen sopes de melTorrijas de carabassa i Truites de Carnaval, fetes amb farina, sucre, ous, llet, anís, canyella i mel.

Per Dimecres de Cendra, sardines

Per Dimecres de Cendra, sardines

Sardines per acabar la festa

L'últim dia de Carnaval, i després de tant de dies menjant carn, la protagonista és la sardina. Així, Dimecres de Cendra, en molts municipis, és tradicional fer una sardinada popular. Una tradició que ha anat evolucionant, i actualment també se serveixen entrepans de sardines de llauna, o coca de sardines, entre altres.

Recordem que és aquest dia quan es fa, tradicionalment, l'Enterrament de la Sardina, que simbolitza l'enterrament del Rei Carnestoltes i, així, el tancament del cicle de Carnaval.

Ja ho tens tot a punt per a seguir la tradició?

Més informació
 
Destaquem