Sabeu quina és la llegenda del Falatell?

El Carnaval de Terra Endins, el de Torelló, té una llegenda pròpia que no us podeu perdre

Com hem anat dient en diferents ocasions, són moltes les llegendes que s'expliquen arreu de Catalunya, sobre elements ben diversos. Però ara que Carnaval és i ha estat el protagonista de la setmana arreu del país, n'hi ha una que no podeu deixar de conèixer: la Llegenda del Falatell.

I per conèixer-la, ens hem de traslladar fins al popular Carnaval de Terra Endins, el de Torelló.

Tal com expliquen a la pàgina web de la celebració, "el Falatell és un ceptre embruixat i mil·lenari i el secret més ben guardat pels vilatans de Torelló. Els seus poders màgics l'han convertit en un objecte de culte, misteriós per qui no l'hagi conegut de prop, però indispensable pels qui n'han comprovat els efectes. Sense ell, la vida a la Vall del Ges no seria ni de bon tros la mateixa".

De fet, se n'ha editat un llibre, i se n'ha fet una web sèrie en què aquest element és el protagonista. Podeu veure-la en aquest enllaç!

Però, què és el Falatell?

El Falatell és el ceptre del Rei Carnestoltes al Carnaval de Terra Endins de Torelló. Segons la llegenda del Carnaval de Torelló, el falatell va ser construït per Xapot el Bruixot després d'un pacte amb el diable a canvi de la vida eterna.

Aquest element s'utilitza per designar el Rei Carnestoltes de cada edició, reconeixent un vilatà de Torelló com a legítim descendent del Rei Carnestoltes durant l'acte de presentació del Carnaval.

Més informació
 
Destaquem