4 Carnavals imperdibles a Catalunya

Gairebé tots els municipis celebren aquesta festa esbojarrada, però n'hi ha que compten amb una història singular

Estem immersos en la celebració de Carnaval, i arreu de Catalunya, les disfresses, els balls de màscares i les festes són els grans protagonistes d'aquests dies (fins que arribi Dimecres de Cendra).

Si bé cada Carnaval té les seves singularitats, avui volem destacar quatre celebracions que, per la seva història, esdevenen especials (i imperdibles).

Carnaval de Vilanova i la Geltrú FOTO La Fura

Carnaval de Vilanova i la Geltrú FOTO La Fura

Carnaval de Vilanova i la Geltrú

Amb més de 250 anys d'història, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, que enguany se celebra del 16 al 22 de febrer, és un dels més antics de Catalunya.

Si fem una mica d'història, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú està documentat l'any 1790, però hem de recordar que el 3 de febrer de 1937, es va prohibir la celebració del Carnaval en tot el territori que controlaven les tropes franquistes, fent-se extensible a tot l'Estat l'any 1939. Però no a tot arreu van fer cas d'aquesta ordre, com és el cas de Vilanova i la Geltrú, que va seguir celebrant el Carnaval, discretament, però obertament, esdevenint el Carnaval de Catalunya.

El Govern de la Generalitat va reclassificar, l'any 2010, com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, declarat festa tradicional d'interès nacional l'any 1985.

Una festa que manté tradicions com el Ball de Mantons el dissabte previ a Dijous Gras, la merengada i la xatonada de Dijous Gras, l'Arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes el divendres, l'arribada del Caramel el dissabte a la tarda i el Ball de Malcasats el mateix dia, la rua de comparses i la batalla de caramels de diumenge, cantar coros el dilluns, el Ball del Vidalot de dimarts, o la celebració del Dimecres de Cendra.

No us perdeu la programació d'enguany.

Carnaval de Solsona FOTO Solsona Turisme

Carnaval de Solsona FOTO Solsona Turisme

Carnaval de Solsona

Celebrant-se els mateixos dies, seguint tot el cicle de Carnaval, el de Solsona és un dels imperdibles d'aquests dies. El Carnaval de Solsona, tal com el coneixem actualment, s'ha convertit en la festa més popular de la ciutat i una de les celebracions de les festes del carnaval que gaudeix de més personalitat, caràcter i tradició del país.

Solsona, que ja celebrava el Carnaval abans de la Guerra Civil, va ser la primera població de l'Estat que la recuperés l'any 1971, tot i ser una festa prohibida per la dictadura franquista i sent viu encara el general Franco. Aquell any, es burlà la censura tot fent creure que era una Fiesta Mayor de Invierno, però aquell diumenge fred de febrer, el Rei Carnestoltes tornava a Solsona després de més de 30 anys. Fins i tot es llegí un sermó satíric contra els governants en català tal com s'havia fet abans de la prohibició, això sí, aquest cop dalt d'un cotxe en marxa per si apareixien els grisos i calia escapar-se!

Actualment, es mantenen molts elements que defineixen aquesta celebració, com ara els Gegants Bojos, la Penjada del Ruc al campanar (pionera entre la resta de poblacions que també ho realitzen), l'acte de Figues, coca i vi blanc, les Contradanses, l'Arribada de Sa Majestat el Carnestoltes, el Carnaval Infantil... Una pila de propostes que no us podeu perdre!

Consulteu el programa d'activitats!

Rua de Comparses del Carnaval de Sitges FOTO Turisme Sitges

Rua de Comparses del Carnaval de Sitges FOTO Turisme Sitges

Carnaval de Sitges

Un dels carnavals més extravagants i animats de Catalunya és el de Sitges, sent un dels carnavals més emblemàtics que se celebren a Catalunya i amb més de 100 anys d'història. La fantasia i la creativitat van plegades per crear magnífics personatges plens de lluentons i plomes i amb portentosos maquillatges.

A més de les desfilades, s'organitzen moltes altres activitats, com l'elecció i presentació de la reina del Carnaval, el mercat de disfresses de segona mà, els balls amb orquestra, els tallers infantils, els àpats populars, els concursos de decoració de balcons i façanes, les exposicions de carrosses o la divertida cursa de llits disfressats. Un Carnaval imperdible!

Consulta el programa d'actes.

Carnaval de Torelló FOTO @carnavaltorello

Carnaval de Torelló FOTO @carnavaltorello

Carnaval de Torelló

El Carnaval de Terra Endins, com es coneix popularment el multitudinari Carnaval de Torelló, reuneix cada any, en el dia del plat fort, la rua, al voltant de 25.000 persones en una població que en té 14.000. Aquest febrer arriba a la 45a edició i des d'aquell 1978 la festa ha evolucionat i molt. S'hi han incorporat diversos actes al voltant com les Senyoretes i Homenots i el Pullassu, que fan que a la població es visqui més d'una setmana intensa de rauxa i de disbauxa, ja des del moment que el Rei Carnestoltes fa l'assalt al ple, desautoritza alcalde i regidors i pren el poder de l'anomenada República de la Barrila. El rei, però, acaba esgotat, mort i cremat en el darrer acte, l'Enterrament de la Sardina.

Arran del Carnaval de Terra Endins – que es diferencia de la resta per tenir una rua participativa, sense tanques, en què tothom, a banda de les carrosses, hi pot intervenir – s'ha creat bestiari, llegendes i, en definitiva, cultura popular que gira al voltant del Rei Carnestoltes, que es reconeix per la il·luminació d'una vara, el Falatell. Si aquesta no s'encén per reconèixer el descendent d'un Rei Carnestoltes, no hi ha Carnaval.

Consulta el programa d'actes.

Més informació
 
Destaquem