Gaudeix del Ball de l'Àliga de la Patum

Enguany, no es podrà veure en directe per la situació generada per la Covid-19

Berga celebra enguany una versió confinada de La Patum després que la celebració hagués de ser suspesa per la situació que viu el país a conseqüència de la Covid-19. Amb tot, s'està celebrant una versió confinada de la celebració que permet mantenir-la viva, tot i l'absència dels actes més emblemàtics de la festa.

Més info: Arriba La Patum de Berga, enguany amb versió confinada

Recuperem avui un d'aquests elements emblemàtics de la festa, el Ball de l'Àliga.

L'Àliga és l'element del bestiari festiu català que més es diferencia de la resta, sent-ne la figura més senyorial, aristocràtica i distingida. Arreu de Catalunya, hi ha diferents àligues dins del bestiari, però una d'elles té especial simbolisme. És l'Àliga de la Patum de Berga, l'origen de la qual és un gran enigma.

L'any 1756, l'Ajuntament de Berga va decidir incorporar una àliga a les solemnitats del Corpus i en va encarregar la construcció d'una al fuster Ramon Roca. Podria ser la mateixa, convenientment restaurada i modificada, la que balla actualment a La Patum.

El seu ball és el de major valor coreogràfic de tota la representació i la seva música la més distingida i monumental. S'ha arribat a definir la melodia del ball de l'Àliga de La Patum de Berga com una de les tres peces més 'genials' de la música popular catalana.

Més informació
 
Destaquem