Què se celebra amb la Patum de Berga?

La celebració enguany ha estat suspesa per la Covid-19, però s'està fent una versió confinada de la festa

El municipi de Berga celebraria aquests dies un dels actes més emblemàtics i representatius de la ciutat, La Patum, si la situació generada per la Covid-19 no hagués obligat a suspendre la festa, tal com ha passat amb múltiples celebracions arreu del territori. Amb tot, des del dimecres dia 10, i fins al 14 de juny, s'estan duent a terme diferent activitats que, sota el nom de La Patum Confinada, volen mantenir viu l'esperit de la celebració.

Però, què se celebra amb La Patum?

La Patum és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus. Enguany, la celebració té lloc del 10 al 14 de juny, en versió "confinada".

El seu origen cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble perquè aquest conegués les Sagrades Escriptures.

Els entremesos, però, van anar agafant identitat pròpia pel seu vessant lúdic. La gresca del seguici processional va anar pujant de to, sobretot abans de la sortida de la Processó i un cop finalitzada aquesta. Un fet que va acabar donant pas a unes mostres festives, protagonitzades pels mateixos entremesos, que acabaren conformant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que fou progressivament substituït pel de Patum a principis del segle XIX.

Els inicis de la Bulla cal situar-los a la segona meitat del segle XIV, per bé que la primera notícia que coneixem del Corpus berguedà es remunta al 1454. Un fenomen que es va anar extingint als diferents municipis de Catalunya on s'esdevingué per les prohibicions promulgades pels poders civil, eclesiàstic i reial. D'entre totes les antigues Bullícies del Santíssim Sagrament que tenien lloc a Catalunya, únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir-la i conservar-la a través dels segles.

Més informació
 
Destaquem