Reviu un Salt de Plens de La Patum, des de casa

La celebració enguany ha estat suspesa per la situació generada per la Covid-19

La ciutat de Berga celebraria aquests dies la tradicional Patum. La festa, però, enguany ha estat suspesa a conseqüència de la Covid-19, tot i que viu una versió confinada que arrencava el passat 10 de juny, i s'estendrà fins aquest diumenge, dia 14, amb diferents propostes no presencials.

Avui volem recuperar un dels moments més espectaculars de la celebració, i que enguany no es podran produir: els Plens. Així, en el vídeo podeu veure el salt de plens de diumenge nit de la Patum de 2019, vist des de la perspectiva de l'acompanyant, on s'encenen dos plens amb la Flama del Canigó, portada pels amics de la Flama de Berga.

Què són els Plens?

Els Plens són l'espectacle més gran de La Patum de Berga; el punt culminant de la festa. Una tradició que està documentada des del 1621, i el seu nom es creu que es deu al fet que van plens de foc, és a dir, són dimonis plens de foc.

Quan s'apaguen els llums de la plaça, i comença la música, l'espai esdevé un infern ple de foc amb mil fuets cremant alhora. Actualment, en les darreres edicions, salten 100 plens amb 9 fuets cadascun. Una xifra que s'ha anat multiplicant any rere any.

Al segle XVII hi ha documentats dos diables. Abans de la Guerra Civil, entre 4 i 12. L'any 1916, amb La Patum extraordinària per a la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, es va fer un salt de 16 plens. Més endavant en van saltar 40, i des de llavors, la xifra s'ha anat incrementant fins al centenar actual.

La música que acompanya els Plens era inicialment amb tabals, fins a finals del segle XIX, però des de llavors han adoptat la música que va compondre el 'Quimserra".

Més informació
 
Destaquem