Tot a punt per celebrar La Patum de Berga

El municipi es vesteix de gala per celebrar el Corpus de manera singular del 15 al 19 de juny

El municipi de Berga recupera enguany la seva festa més emblemàtica: La Patum. Així ho decidia l'Ajuntament de Berga durant la celebració del Ple de l'Ascensió el passat 29 de maig. D'aquesta manera, del 15 al 19 de juny els carrers es tornaran a omplir de l'encant d'aquesta celebració icònica del Corpus a Catalunya, després de la suspensió de les dues edicions anteriors de la festa (2020 i 2021), a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Consulteu tot el programa d'activitats de La Patum 2022.

Un dels actes de La Patum

Un dels actes de La Patum

Què és la Patum?

La Patum és la festa més important de Berga, amb més de 600 anys d'història. Se celebra durant la festivitat del Corpus, un cop l'any entre finals de maig i finals de juny, ja que com a festa del cicle de Pasqua és de calendari variable. El ball i el foc en són la part més característica.

Els actes principals es duen a terme des del dimecres al diumenge de la setmana del Corpus per places i carrers de Berga. El dimecres i el dissabte hi ha els passacarrers, i el dijous i el diumenge les patums de Lluïment (migdia) i completes (nit) a la plaça de Sant Pere. Les comparses s'encarreguen de l'actuació o el ball de cadascuna de les figures durant la festa de La Patum.

També es realitzen actes paral·lels en punts diversos de la ciutat, com són activitats familiars, concerts joves o exposicions. La festa va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat el 2005.

(Font: www.lapatum.cat)

Ball de l'Àliga de La Patum

Ball de l'Àliga de La Patum

Orígens de la festa

La Patum és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus.

El seu origen cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble perquè aquest conegués les Sagrades Escriptures.

Els entremesos, però, van anar agafant identitat pròpia pel seu vessant lúdic. La gresca del seguici processional va anar pujant de to, sobretot abans de la sortida de la Processó i un cop finalitzada aquesta. Un fet que va acabar donant pas a unes mostres festives, protagonitzades pels mateixos entremesos, que acabaren conformant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que fou progressivament substituït pel de Patum a principis del segle XIX.

Els inicis de la Bulla cal situar-los a la segona meitat del segle XIV, per bé que la primera notícia que coneixem del Corpus berguedà es remunta al 1454. Un fenomen que es va anar extingint als diferents municipis de Catalunya on s'esdevingué per les prohibicions promulgades pels poders civil, eclesiàstic i reial. D'entre totes les antigues Bullícies del Santíssim Sagrament que tenien lloc a Catalunya, únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir-la i conservar-la a través dels segles.

Més informació
 
Destaquem