Saps quina és la història de les Guites, els elements més primitius de La Patum?

Les Guites són dues bèsties amb cos de mula, coll de girafa i un cap semblant al d'un drac

Les Guites són dues bèsties amb cos de mula, coll de girafa i un cap semblant al d'un drac. És un dels elements més antics i singulars de la celebració. Juntament amb els Plens, és un dels personatges únics al món, ja que la seva forma arcaica de mulassa forma part d'un element únic dins el bestiari festiu de l'Estat espanyol i mundial. Antigament també se l'havia anomenat Mulassa, Mulafera i Mulaguita.

Tradicionalment només hi havia una Guita, la Guita Grossa, documentada des del 1621. L'any 1890 es va introduïr la Guita Xica, coneguda popularment com a Boja, el que va suposar un dels canvis més important que ha patit aquesta comparsa al llarg de la seva història. Elles dues són l'única comparsa de La Patum que continuen saltant exclusivament al so del Tabal. Les guites són l'element de La Patum que menys ha canviat des dels orígens i que conserva unes formes més primitives.

 

A la Patum actuen les dues Guites, la Grossa i la Xica, perseguint, amb tres fuets encesos a la boca, els assistents a la festa. El cos de les guites té forma de vaixell invertit i està construït amb cèrcols de fusta. El coll és una barra de ferro, d'uns quatre metres la de la Guita Grossa i d'uns dos la de la Guita Xica.

El cap de la Guita Xica és fet de guix, roba i altres elements, i és anterior al 1890. El de la Guita Grossa, en canvi, és una veritable obra d'art. Podria datar-se a finals del segle XIV i ha actuat ininterrompudament, com a mínim, des del 1626. Com a particularitat, mou els ulls mentre el portador la fa ballar.

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?