16 de juny: És Corpus

La celebració és mòbil en el calendari litúrgic anual

Aquest dijous, 16 de juny, se celebra la festivitat de Corpus Christi, una festa de l'Església catòlica en què es venera l'eucaristia. Es tracta d'una festa mòbil dins del calendari litúrgic, celebrant-se el dijous següent a l'octava de Pentecosta.

Aquesta festa, d'origen medieval i instituïda pel papa Urbà IV l'any 1262, havia de servir a l'Església per a la veneració pública del sagrament de l'eucaristia, per exaltar la doctrina del cos de Crist, enfront dels que la negaven. És sobretot a partir del 1316 quan s'estén per tota Europa arran d'una butlla del papa Joan XXII.

Les ciutats catalanes de Barcelona i Girona van ser les segones ciutats del món que van celebrar el Corpus amb una professó, de la que hi ha notícies des de l'any 1320. Unes professons que són l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors. Deslliurades de l'element litúrgic, recuperen el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments la població va introduir a la festivitat religiosa, com ara les Enramades d'Arbúcies, el bestiari i altres entremesos arrelats a la tradició festiva a casa nostra.

Algunes de les festes de Corpus que s'han mantingut fins a l'actualitat a casa nostra són la Patum de Berga, la festa de Corpus de Solsona, les enramades d'Arbúcies i d'Enramades de Sallent, les catifes de flors de Sitges i la Garriga, i la tradició de l'ou com balla a diverses poblacions, com Barcelona o Tarragona.

Mira com se celebra Corpus a Catalunya, i no et perdis els detalls d'una de les festes amb més tradició, La Patum.

Més informació
 
Destaquem