Arriba La Patum de Berga, enguany amb versió confinada

La tradicional celebració de Corpus en el format habitual ha estat suspesa a conseqüència de la Covid-19

Per primer cop en 82 anys, aquest 2020 no se celebrarà la tradicional Patum de Berga tal com la coneixem. L'ajuntament del municipi ja anunciava el 26 de març la suspensió de La Patum a conseqüència de la Covid-19, treballant en la possibilitat de realitzar la festa al mes de setembre si la situació de la pandèmia ho feia possible. El divendres, 29 de maig, l'ens municipal decidia suspendre definitivament la celebració.

Una decisió motivada per la impossibilitat de garantir el desenvolupament habitual de la festa, ja que es desconeixen quines seran les condicions de la "nova normalitat" establertes per les autoritats sanitàries i governamentals quan hagi finalitzat la vigència de l'estat d'alarma, a més de considerar que no es poden mantenir les mesures preventives de distància social entre les persones que hi participen.

La Patum Confinada

Amb tot, la celebració tindrà una versió "confinada". I és que l'Ajuntament de Berga ha treballat per elaborar una programació d'actes simbòlics que es portaran a terme la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de 'La Patum Confinada'. Una celebració que des d'aquest dimecres, i fins al diumenge dia 14, comptarà amb esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions, i també accions que es realitzaran a través de les xarxes socials amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. A més, també s'anima a tots els veïns i veïnes a decorar els balcons amb motius patumaires durant la setmana de Corpus.

Cartell Patum 2020

Cartell Patum 2020

Algunes de les propostes

Entre les accions i activitats previstes, des d'aquest dimecres, a les 12 del migdia, el perfil oficial de la festa a Instagram posa a disposició dels usuaris i usuàries una sèrie de filtres facials patumaires per poder realitzar històries efímeres i compartir-les amb els seus seguidors i seguidores. Els filtres són gratuïts i estaran disponibles al mur del perfil de La Patum.

Dijous es farà una missa major cantada per l'Orfeó Berguedà a l'església parroquial de Santa Eulàlia, i al vespre, la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga, sense la intervenció de la comparseria patumaire, i retransmesa per televisió.

Divendres, l'Associació de La Patum Infantil ha organitzat una jornada solidària, amb un challenge perquè infants i adults puguin fer Patum des de casa de forma virtual, i diumenge l'Ajuntament de Berga i els representants de les comparses de La Patum realitzaran una ofrena floral per reconèixer la tasca realitzada pel personal sanitari i el personal assistencial dels centres residencials de gent gran de la ciutat durant la pandèmia del coronavirus.

Podeu consultar més detalls a la pàgina web de La Patum.

Més informació
 
Destaquem