Pobles amb encant: Montsonís

Un castell habitat, un santuari a les muntanyes, i un entorn envejable al costat del riu Segre

Catalunya està plena de racons amb un encant especial. Pobles i municipis carregats d'història i amb un ric patrimoni que val la pena visitar de tant en tant, o descobrir-los, si encara no s'ha fet. Avui fem parada a Montsonís, una entitat de població del municipi de Foradada a la comarca de la Noguera, amb menys de 100 habitants.

Un poble ideal per a fer una escapada per desconnectar gaudint de la tranquil·litat, la naturalesa i del senderisme. Entre les moltes propostes a fer a la vila, es pot visitar el Castell de Montsonís, el Santuari de la Mare de Déu o les Coves de Salgar, o fer una passejada pel jardí dels ocells.

Castell de Montsonís

Castell de Montsonís

Si parlem del Castell de Montsonís, aquest es troba al costat de les restes de les fortaleses construïdes a la zona, i va defensar la frontera entre la 'Catalunya Vella' i la 'Nova' durant 125 anys, fins a la conquesta definitiva de Lleida l'any 1149.

La fortalesa formava part d'un recinte emmurallat que s'estenia per tot el turó on ara està situat el poble, d'acord amb els historiadors, es tractava d'una sola torre circular de dues plantes, la primera conformada per l'estable i la de dalt, la configurava l'habitatge.

És un castell habitat, i algunes de les habitacions són d'ús privat, però obre les portes al públic, i és la Seu de la Fundació "Castells Culturals de Catalunya". Si el voleu descobrir, es fan visites guiades per descobrir la seva història!

Sant Urbà de Montsonís

Sant Urbà de Montsonís

Una altra visita obligada és l'església de Montsonís, el Sant Urbà. Es tracta d'una antiga església construïda al segle XI d'estil romànic, i restaurada recentment. Està protegida com a bé cultural, i s'emplaça al bell mig d'un turonet que domina en el poble, oferint unes fantàstiques vistes al visitant.

Santa Maria de Salgar

Santa Maria de Salgar

Si us agrada sortir a caminar, una de les rutes de Montsonís més recomanables és la del Santuari de la Mare de Déu i Coves de Salgar; una ruta de poc més de 3 km que passa per l'estret del Salgar. El Santuari, que també forma part del municipi de la Foradada i està protegit com a bé d'interès cultural, fou antic convent carmelità fins a l'exclaustració del 1835. Construït en pedra, compta amb una església romànica, un claustre renaixentista amb les restes d'un convent i un campanar. Tot conjunt es troba sota la balma d'un paratge engorjat sobre el riu Segre i d'una gran bellesa.

I per als amants dels ocells, a Montsonís podeu practicar el birdwatching al jardí dels ocells.

Tot i això, i molt més és el que trobareu si visiteu Montsonís. Ja teniu l'agenda preparada?

Més informació
 
Destaquem