Pobles per descobrir: Alós d'Isil

D'origen medieval, el pont romànic i l'antiga església són alguns dels seus atractius

Catalunya té nombrosos municipis rics en patrimoni cultural i natural que fan que recórrer el país sigui una autèntica descoberta a cada passa. Avui fem parada a Alós d'Isil, un nucli de població que pertany a l'Entitat municipal descentralitzada d'Isil i Alós, del municipi d'Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà.

Visitar aquest nucli de població suposa poder gaudir d'infinitat de camins i senders, i de muntanyes i estanys, gràcies al seu entorn natural envejable: però també gaudir de cultura i patrimoni cultural, tant a l'estiu com a l'hivern.

Portalada romànica de l'església de Sant Lliser

Portalada romànica de l'església de Sant Lliser

En aquest darrer aspecte, destacat l'església d'origen romànic de Sant Lliser, la qual és documentada l'any 1090. Actualment és un edifici d'època moderna, però encara conserva una bella portalada romànica decorada amb arquivoltes i dos relleus encastats a la façana. A l'interior de l'església es conserven tres piques, una de baptismal i dues d'oli, datades de la mateixa època que el portal. Al MNAC es guarda un frontal d'altar de fusta policromada de principis del segle xiii que es creu que procedia d'aquesta església.

Seguint amb edificis de caràcter religiós, dins del nucli de població també es troben les restes de la capella de Sant Pere. Tan sols en queden algunes restes, confoses en la construcció d'una casa del poble. Està documentada des del 1090, i és, juntament amb la de Sant Lliser, una de les dues esglésies d'Alós Jussà que van apareixent en els documents medievals i d'època moderna, fins al 1105. Després no torna a ser esmentada en cap document.

Pont romànic d'Alòs d'Isil

Pont romànic d'Alòs d'Isil

I també les restes de l'església de Santa Eulàlia, que fou el temple d'Alós Sobirà. D'aquesta en queden també molt poques restes, que permeten veure el traçat de la planta.

Una altra parada obligatòria és el Pont d'Alós, un pont romànic, de pedra, i d'una sola arcada. I són molt característiques de la vila les cases antigues amb balcons de fusta. Una d'elles, la de Cal Tort, té capella pròpia, dedicada al Nen Jesús de Praga.

Una bona escapada per fer amb família i gaudir d'un entorn envejable!

Més informació
 
Destaquem