Pobles per descobrir: Montsonís

Una vila medieval, amb un ric patrimoni cultural, que us captivarà

Catalunya té moltíssims municipis carregats d'encant que cal visitar, almenys, un cop a la vida. Avui parlem de Montsonís, una entitat de població del municipi de Foradada, a la comarca de la Noguera, que compta amb menys d'un centenar d'habitants. Un municipi que compta amb la distinció de poble amb encant, atorgada per l'Agència Catalana de Turisme.

Un municipi medieval carregat d'encant que va ser molt important a l'edat mitjana, per la seva situació fronterera amb el món àrab. Avui dia ofereix al visitant la possibilitat de gaudir de la naturalesa, la tranquil·litat d'una vila que ha sabut adaptar-se als nous temps, i una pila d'oportunitat per als amants del senderisme.

Entre els molts elements a descobrir en aquest municipi, destaca el Castell de Montsonís, ubicat a la part alta del poble, i construït l'any 1024 per ordre del Comte d'Urgell, Ermengol II. És un castell visitable que compta amb torre de l'homenatge, un finestral d'estil gòtic a la façana principal, oratori privat, cuina, menjador, sala d'armes, sala dels escuts, sales d'exposicions... i molt més! A més, és la Seu de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, entitat que promou activitats en aquestes antigues fortaleses.

Santa Maria de Salgar

Santa Maria de Salgar

Una altra de les parades obligatòries és a l'església de Montsonís, una antiga església construïda al segle XI d'estil romànic, que ha estat restaurada i està protegida com a bé cultural. Des del turó on està ubicada es pot gaudir d'unes vistes envejables.

I si us agrada fer excursions, no podeu deixar de visitar el santuari de la Mare de Déu i les coves de Salgar. Per accedir-hi, només cal resseguir una ruta de poc més de 3 km que passa per l'estret del Salgar, on podeu arribar en cotxe, però també fent una passejada d'uns 25 minuts. Allí hi descobrireu el Santuari, protegit com a bé d'interès cultural, i que fou antic convent carmelità fins a l'exclaustració del 1835. A més, es troba sota una balma sobre el riu Segre que us captivarà.

Això i molt més és el que descobrireu si visiteu Montsonís. No us ho perdeu!

Més informació
 
Destaquem