Pobles per descobrir: Capafonts

La Vall de Capafonts ofereix multitud de rutes per gaudir de l'entorn natural

El temps lliure que tenim a la tardor és un bon moment per aprofitar i descobrir algun dels molts municipis a Catalunya que tenen un encant especial. Ja sigui per les seves construccions, el seu patrimoni cultural, o el seu entorn natural, la llista pot esdevenir inacabable.

Avui us proposem descobrir Capafonts, un municipi de poc més d'un centenar d'habitants que es troba a la comarca del Baix Camp. Situat a les muntanyes de Prades, l'entorn de la vila és atractiu des de tots els punts de vista. Limita amb els termes de Vilaplana al sud-est, La Febró al sud-oest, Prades al nord i Mont-ral al nord-oest, i dins del seu terme municipal es troben el puig Pelat (1.071 m.), la Pena Roja (1.025 m.) i el Picorandan.

El municipi de Capafonts

El municipi de Capafonts

Pel que fa al seu patrimoni, destaca l'església parroquial dedicada a Santa Maria, d'estil neoclàssic, i en la qual hi ha tres campanes, la més gran pesa 250 quilos, la mitjana, que pesa 180 quilos, i la més petita, que en pesa 110.

Si recorrem el nucli urbà, no podem deixar d'aturar-nos a Cal Macià, un edifici de gran valor històric de l'època medieval, localitzat al carrer de l'Abadia. I és de parada obligatòria el forn de pa, un conjunt antropològic molt interessant que ens permet saber com era un forn de pa medieval, situat 2 metres per sota al carrer.

ermita de la Mare de Déu de Barrulles

ermita de la Mare de Déu de Barrulles

Ja als afores trobem l'ermita de la Mare de Déu de Barrulles, restaurada l'any 1956, i inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. També destaca el Mas del Fortet, una masia del segle XVI i reconvertida en casa de colònies. I el Pont Vell de Capafonts, un antic pont sobre el riu Brugent al Camí Reial cap a Farena, que forma part del patrimoni gòtic monumental del poble.

I com dèiem al principi, un dels principals encants de la zona és el seu entorn natural, que convida a fer múltiples rutes a peu per gaudir de la natura. Entre altres indrets amb encant, si volem fer una excursió en família, la més recomanada és pujar al Picorandan, un dels cims més emblemàtics de Capafonts des del qual podem gaudir d'unes vistes immillorables sobre el poble i les valls que l'envolten.

Picorandan

Picorandan

Descobrir les Fous i la Manugra tampoc té desperdici, amb tolls excavats pel riu Brugent i cingles o roques que l'envolten. I si seguim parlant d'aigua, ara fins a la Font de la Llúdriga us portarà a passejar per un bosc espès amb salts d'aigua i gorgs fins a arribar a la font.

Aquests i molts més indrets són els que descobrireu si decidiu visitar Capaforts. Teniu l'agenda a punt?

Més informació
 
Destaquem