Pobles per descobrir: Les Gunyoles

Destaca el seu traçat medieval i la Torre Romana del municipi

Catalunya està plena de racons per descobrir, i hi ha molts municipis amb encant que bé mereixen una escapada per gaudir del seu encant, patrimoni i entorn. Avui parlem de Les Gunyoles, una localitat que pertany al municipi d'Avinyonet del Penedès, i que compta amb poc més de 300 habitants.

Si visiteu aquest municipi, no podeu deixar de passejar pel nucli antic de la vila, de gran interès patrimonial, i que s'erigeix als voltants de la plaça de l'Església. Destaquen els seus carrers empedrats, les construccions dels segles XVII i XVIII, amb cases de dues alçades, la majoria fetes amb maçoneria de pedra irregular, formant un conjunt típicament medieval.

Torre romana de Les Gunyoles FOTO Turisme Avinyonet del Penedès

Torre romana de Les Gunyoles FOTO Turisme Avinyonet del Penedès

És precisament en aquest nucli antic on podeu veure la Torre Romana, declarada Bé d'Interès Nacional del patrimoni català i en el registre de Béns d'Interès Cultural del patrimoni espanyol. Compta amb una planta circular de 9 metres de diàmetre, i una altura de 5,5 metres, si be al segle XVI se sap que mesurava 11 metres. Segons sembla, aquesta era un monument funerari o sepulcral d'època romana i de tipus turriforme sense domini efectiu sobre el territori i al costat d'una via romana. La torre va ser utilitzada a l'edat mitjana com a torre de guaita i defensa.

Un altre punt d'interès per visitar és el Museu del Batre, situat a l'Era de la Roca de Les Gunyoles, on es pot veure una màquina de batre de l'any 1932 que es pot visitar cada dia de l'any.

Per als que us agraden les bones vistes, acostar-se al mirador del Puig de la Mireta és tot un luxe. Situat darrere del pujol del cementiri, i construït l'any 2014, té vistes a 360 graus que permeten observar tota la plana del Penedès, el mar, i la muntanya de Montserrat, entre altres.

Encara més. I és que els aficionats a la BTT poden gaudir del circuit senyalitzat l'any 2007, amb tres rutes de diferents dificultats i longituds.

I una cita anual que no us podeu perdre. Cada any, pels voltants de Nadal, se celebra el tradicional pessebre vivent parlat de Les Gunyoles, que, amb gairebé mig segle d'història, esdevé un dels clàssics nadalencs a casa nostra.

Ganes de descobrir-lo (o redescobrir-lo)?

Més informació
 
Destaquem