Què mengem quan arriba el mes de desembre?

Els productes de temporada a Catalunya ja són plenament d'hivern

És desembre, i a banda de per la proximitat de la celebració de Nadal, i les baixes temperatures, també es nota a l'hora de menjar. I és que la gastronomia a Catalunya ja té un marcat caràcter hivernal, i els productes de temporada ho reflecteixen clarament.

Tenint en compte les baixes temperatures, així d'entrada, al desembre és un bon moment per consumir aliments rics en vitamines i minerals, que, encara que no hi ha gaires fruites per triar, sí que tenim els cítrics, com les taronges, llimones, mandarines i aranges. I ens interessa consumir-los perquè són plens d'antioxidants i vitamina C, que ajuda a escurçar refredats, reforça el sistema immunitari, i aporta molts altres beneficis al nostre organisme.

A més, és el moment de triar plats que escalfin el nostre cos per suportar millor el fred. Els plats de cullera, com els brous, les cremes o els guisats, ho aconsegueixen, sent nutritius i saciants.

I per preparar-los, que millor que apostar pels productes locals i de temporada! És la millor manera d'apostar per la salut de l'organisme i la del planeta.

Pel que fa a les fruites, el desembre a Catalunya, és temporada de mandarines, taronges, alvocats, aranges, kiwis, pomes, raïm, llimones, caquis i peres.

Si parlem de verdures i hortalisses, ara és el moment de gaudir de l'api, les bledes, el bròcoli, la col, les cols de Brussel·les, els espinacs, o la col llombarda. També és temps de coliflor, enciam, nap, endívies, porros, pastanagues, i cebes, I l'estrella de la tardor i l'hivern, la carabassa!

Com sempre, tenim mil maneres de cuinar aquests productes per fer que brillin a la taula. Per exemple, podem preparar una sopa de cigrons amb bledes, uns macarrons amb bròquil i nous, o apostar per plats més divertits com pastissos de bròquil amb patates.

Amb el producte estrella d'aquesta època de l'any, tenim moltes opcions, com ara una crema de carabassa amb bolets i formatge, una sopa de carabassa amb bacallà, o unes croquetes de carabassa.

I més propostes! Podem preparar endívies gratinades amb pernil, o una crema de porros i carabassons.

Ja saps què faràs aquests dies?

 
Destaquem