La gastronomia nadalenca: àpats carregats de tradició

Els dies de festa, a Catalunya, no falten a taula la sopa de galets o els canelons, entre altres

Quan falten molt pocs dies per celebrar Nadal, i les cases ja llueixen engalanades, segurament sou molts els que ja teniu el menú nadalenc ben preparat amb tot d'elements que no poden faltar per aquestes dates a la taula. I és que aquests són uns dies en els quals la gastronomia té un paper molt destacat.

Avui volem recordar quins són els plats que, com marca la tradició, hem de posar a taula aquests dies (i per què).

Sopa de galets i carn d'olla

Sopa de galets i carn d'olla

La nit de Nadal

Comencem a la nit del 24 de desembre, la Nit de Nadal. Una festa que, històricament, no se celebrava a Catalunya. Però sí que és cert que cada família es reunia a casa seva i potser menjava neules i bevia una mica de cava abans d'anar a la Missa del Gall.

Actualment, sigui per migracions o influències externes, hi ha moltes famílies que celebren la nit del 24, una festivitat amb molt arrelament a tot el territori espanyol. Per això mateix, la tradició gastronòmica catalana no concreta res sobre l'àpat d'aquesta nit.

Això sí, que no hi faltin les neules i els torrons!

Pollastre de Nadal

Pollastre de Nadal

El Dia de Nadal

El dia central de les celebracions nadalenques és el 25 de desembre, Nadal. Tradicionalment, sempre s'havia menjat sopa de galets durant aquest dia, i sovint podien portar mandonguilles o pilota.

Mira com fer la sopa de galets i carn d'olla.

La tradició de l'escudella i carn d'olla és més recent. El motiu és senzill. Antigament, al món rural menjaven sovint la carn d'olla i, per tant, no feia festa. La raó de menjar sopa de galets el dia de Nadal no és una altra que el fet de poder menjar alguna cosa calenta.

Ja de segon plat, s'ofereix el rostit tradicional. Normalment, es tracta d'un pollastre farcit amb prunes i pinyons. Precisament, la cançó, "d'ara ve Nadal, matarem al gall..." ve d'aquí. Hi ha famílies, però que, de segon, mengen peix. Aquest fet es deu a una influència de la tradició madrilenya.

Així es fa un pollastre rostit.

I per postres, els que encara tenen un espai poden gaudir dels torrons de tota la vida. El de Xixona, Alacant i la neula catalana.

Uns canelons de Sant Esteve FOTO: Cedida

Uns canelons de Sant Esteve FOTO: Cedida

Tanquem Nadal celebrant Sant Esteve

El cicle de Nadal, es tanca per Sant Esteve, el 26 de desembre. Però perquè a Catalunya i altres ciutats europees celebrem Sant Esteve i a la resta del territori espanyol no? Hi ha diverses teories. D'una banda, cap al segle VIII, en ple Imperi Carolingi, es va decidir que els dies següents de cada Pasqua serien festius. Per això mateix, a Catalunya és festa el dilluns de Pasqua, que ve després de diumenge de Pasqua i el dia de Sant Esteve, que és després de la Pasqua de la nativitat, el 25 de desembre.

Una teoria més actual, però, és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir després del dinar de Nadal quan ja era fosc dificultava la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per tornar a casa. D'aquí podria sortir la dita que "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva".

Sigui com sigui, la tradició catalana marca que el dia de Sant Esteve es mengen canelons. El motiu? Doncs antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons i el cava.

Prepara els tradicionals canelons de Sant Esteve.

Ara ja sabem per què mengem el que mengem per Nadal. A gaudir-ne!

Més informació
 
Destaquem