Per què celebrem Sant Esteve?

El 26 de desembre és festiu a Catalunya

Després de Nadal, aquest diumenge, 26 de desembre, és Sant Esteve. I segur que més d'una vegada us heu preguntat l'origen aquesta festivitat, que només se celebra a Catalunya.

Doncs resulta que la tradició de celebrar aquesta jornada, on tradicionalment es mengen uns boníssims canelons, és cosa de l'Imperi Carolingi, sota el qual es trobava Catalunya fa més de 1000 anys.

Va ser aquest imperi el que va establir que després de cada pasqua es faria un dia de festa, i així passa també en molts altres llocs d'Europa.

Una teoria més actual, però, és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir després del dinar de Nadal, quan ja era fosc, dificultava la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per tornar a casa. D'aquí podria sortir la dita que "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva".

Els canelons es mengen, tradicionalment, per Sant Esteve

Els canelons es mengen, tradicionalment, per Sant Esteve

Sigui com sigui, la tradició catalana marca que el dia de Sant Esteve es mengen canelons. El motiu? Doncs antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons i el cava.

A gaudir d'aquest dia de Sant Esteve!

Més informació
 
Destaquem