Cuina de Nadal: Ànec a la catalana

Els plats amb aus són una de les estrelles de la gastronomia nadalenca a Catalunya

Quan falta menys d'un mes per celebrar Nadal, és hora d'anar pensant en el menú que posarem a taula en els àpats familiars i amb amics en unes dates tan assenyalades. Evidentment, tota opció és bona, però la cuina catalana disposa d'un ampli ventall de possibilitats i plats tradicionals que no poden faltar per Nadal.

Plats com la sopa de galets i carn d'olla, el pollastre de Nadal al forn, o els canelons per Sant Esteve, són tot un clàssic, però hi ha moltes més opcions.

Durant les pròximes setmanes, us farem diferents propostes perquè trieu el millor àpat nadalenc.

Avui, la proposta és preparar Ànec a la catalana, una de les aus típiques de Nadal.

INGREDIENTS:

  • 1 ànec
  • 3 cebes
  • 2 tomàquets madurs
  • 2 pomes Golden
  • 3 peres
  • 30 grams de pinyons, panses, ametlles i prunes
  • 1/2 litres d'aigua o brou
  • 1/2 litre de vi ranci
  • 2 cullerades de mel
  • 1 canonet de canyella
  • Picada d'ametlles, pinyons i carquinyolis
  • Sal, pebre i farina

ELABORACIÓ:

  • Comencem per netejar l'ànec i tallar-lo a quarts. El salpebrem i el coem al forn durant mitja hora.
  • Passat aquest temps, el reservem sense el greix que hagi deixat anar, però guardeu-ne tres cullerades.
  • Mentrestant, pelem les peres, les partim per la meitat, i les bullim 15 minuts amb vi ranci. Reservem les peres, i el vi a banda.
  • Amb les cullerades de greix que hem reservat, sofregim les cebes tallades en juliana fins que siguin transparents.
  • Afegim llavors els tomàquets ratllats, les pomes pelades i tallades a dauets i la meitat de les prunes.
  • Quan s'hagi enrossit el sofregit, afegim una copa del vi ranci de bullir les peres i una cullerada de farina.
  • Quan estigui quasi cuita la farina, afegim el brou i ho deixem coure tot junt 5 minuts més.
  • Quan estigui tot cuit, ho passem pel passapuré.
  • Posem la salsa en una cassola de forn, i hi afegim l'ànec que teníem reservat.
  • Ho coem tot junt a 180 graus durant una hora.
  • Quan l'ànec estigui tendre, afegim les peres, els pinyons, les panses i la resta de prunes (escaldades en aigua bullent).
  • Afegim també la canyella i la mel.
  • I finalment, la picada.
  • Que faci tot un xup-xup durant 10 minuts, i ja estarà a punt!
Més informació
 
Destaquem