Com celebrem un Nadal tradicional a Catalunya

Les festes nadalenques són dies d'àpats tradicionals, trobades familiars, i cases i carrers engalanats

A finals d'aquesta setmana ja celebrarem Nadal, i ho farem amb normalitat després de dos anys complicats a Catalunya i arreu. Ara, que Nadal ja és aquí, i que ja ho tenim gairebé tot preparat per gaudir d'uns dies plens de tendresa (i també de nostàlgia) fem un repàs a la simbologia, l'origen i les tradicions d'aquesta celebració a Catalunya.

Fira de Santa Llúcia. FOTO: TOT Sant Cugat

Fira de Santa Llúcia. FOTO: TOT Sant Cugat

Quin és l'origen de Nadal?

Nadal és una festa d'origen religiós en la qual es commemora el naixement de Jesucrist. Però, com en moltes de les celebracions actuals de caràcter religiós, cal buscar el seu origen en el món pagà, ja que aquesta celebració coincideix amb el solstici d'hivern, moment en el qual es comença a allargar el dia.

Tot i que en l'actualitat a finals de novembre ja es respira ambient nadalenc, amb la celebració de Black Friday i les enceses de llums de Nadal arreu del país, tradicionalment la celebració arrencava el dia 13 de desembre, coincidint amb Santa Llúcia.

Era aquest dia quan, segons la tradició, s'instal·lava la Fira de Nadal, coneguda com de Santa Llúcia, on poder adquirir elements nadalencs per guarnir la casa. Actualment, però, aquestes fires comencen a finals de novembre o principis de desembre, i ofereixen molts altres productes, com ara regals o gastronomia, per preparar les festes, i s'estenen a la majoria de municipis de Catalunya fins a la vigília de Nadal, el 24 de desembre.

El Tió és una tradició catalana que es manté a moltes llars. FOTO: Anna Bassa

El Tió és una tradició catalana que es manté a moltes llars. FOTO: Anna Bassa

Tradicions ben entranyables

Si bé el Pare Noel passa per moltes cases de Catalunya la Nit de Nadal, és aquella nit, la vigília de Nadal, quan s'esdevé un dels moments més màgics de l'any per a la canalla a casa nostra. I és que la del 24 de desembre és la nit en què es fa cagar el tió, un dels personatges nadalencs més importants de l'imaginari català.

Encara que és difícil concretar quin és l'origen d'aquest personatge, posar el tió a casa era un símbol de veneració, i ell com a retorn, escalfava la llar. Per això se l'atiava amb un bastó, per mantenir el seu caliu.

Amb els anys, aquest retorn es va substituir per llaminadures, símbol de l'abundància promesa després de l'hivern. Nens i nenes, i també adults, esperen impacients, després de dies donant-li menjar, el moment de descobrir quins regals els caga el Tió. Teniu a punt el bastó?

A taula per Nadal

A taula per Nadal

El dia central de la celebració: Nadal

El principal dia d'aquestes festes és el 25 de desembre, Nadal. Segons les tradicions paganes, la celebració de Nadal està dedicada al solstici d'hivern, però el cristianisme va transformar la celebració donant-li un caire religiós.

Aquest dia, el més tradicional és fer un gran dinar familiar, amb escudella i carn d'olla, pollastre farcit, cava, torrons, neules i fruits secs. I a la sobretaula, toca gaudir de la màgia nadalenca, i és tradició recitar versos nadalencs per part de la canalla, a més de cantar nadales.

És Nadal

És Nadal

I la festa continua amb Sant Esteve

Però el 25 de desembre no s'acaba la festa, i la celebració a Catalunya continua el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. És una continuació de Nadal, on reunir-se amb la resta de la família amb qui no s'ha pogut estar el dia de Nadal. El dia està centrat en el dinar, i tradicionalment s'aprofiten les restes del dinar de Nadal, i per això se solen fer canelons.

Ara que ja en coneixem l'origen de la celebració, toca gaudir-la i fer-la tant màgica com sigui possible.

Assageu les cançons de Nadal, llegiu poesia, i prepareu els versos de Nadal amb els més petits de casa, que Nadal ja és aquí!

Més informació
 
Destaquem