Ja falta poc per celebrar Nadal, i una de les característiques d'aquestes festes són els àpats familiars i amb els amics. Hi ha múltiples opcions per gaudir del menjar durant aquests dies, per a tots els gustos. Però hi ha tres plats que són tota una tradició per Nadal a Catalunya.
Parlem de la sopa de galets i carn d'olla, el pollastre de Nadal al forn, i els canelons per Sant Esteve.
Compartim les receptes perquè ho tingueu tot a punt per a les festes!
Sopa de galets per Nadal
SOPA DE GALETS I CARN D'OLLA
INGREDIENTS (per a 4 persones):
- Mitja gallina
- 3 óssos de vedella
- 3 peus de porc
- 200 grams de cansalada viada
- 100 grams de carn de porc
- 200 grams de botifarra de perol
- 200 grams de botifarra negra
- Mitja col
- 2 pastanagues
- 1 nap
- 6 litres d'aigua
- 100 grams de galets
- Oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre negre
ELABORACIÓ:
- En primer lloc, preparem el brou per fer la sopa. Així, rentem bé la carn i la bullim lleugerament.
- En una olla gran, posem tota la carn menys les botifarres i el nap amb 6 litres d'aigua.
- Ho deixem coure a foc lent unes 4 hores.
- Passat aquest temps, afegim la col i la pastanaga, i també les botifarres.
- Ho deixem coure tot junt uns 20 minuts més.
- Quan estigui cuit, retirem la carn d'olla i les verdures, i ho trossegem tot.
- Ara, salpebrem el brou, i coem els galets 10 minuts.
- Afegim a la sopa la carn i les verdures esmicolades, o en podem fer pilotes, i afegir-les.
I ja està a punt per servir!
Pollastre de Nadal
POLLASTRE DE NADAL AL FORN
INGREDIENTS:
- 1 pollastre de pagès sencer net
- 2 cebes
- 1 beina de canyella
- 1 raig de conyac
- Oli
- Llard
- Sal i pebre negre
- Herbes aromàtiques
- Fruites variades (préssec sec, panses, prunes seques remullades, orellanes...)
ELABORACIÓ:
- Mentre escalfem el forn, comencem per untar el pollastre amb llard.
- El salpebrem i el posem en una rostidora fonda, prèviament untada amb oli i llard.
- Posem també les herbes aromàtiques i un tros de la beina de canyella.
- Afegim les cebes tallades a quarts.
- Acabem els condiments posant un bon raig de conyac.
- Posem el pollastre al forn amb la rostidora tapada.
- El coem entre 2 i 3 hores (es calcula una hora per quilo de pollastre).
- Mentre es va coent, preparem les fruites amb les quals volem acompanyar el pollastre.
- Passat el temps de cocció, comproveu si està al punt, però una estona abans, afegiu les fruites.
I ja està a punt per a les festes!
Uns canelons de Sant Esteve. FOTO: Cedida
CANELONS PER SANT ESTEVE
INGREDIENTS:
- 500 grams de carn de vedella
- 500 grams de carn de pollastre
- 500 grams de carn de porc
- 1 llauna de foie-gras
- 2 pastanagues
- 2 cebes
- 1 cabdell d'alls
- 100 grams de tomàquet fregit
- 5 cullerades de farina
- Beixamel
- Formatge ratllat
- Farigola, romaní, sal i pebre
ELABORACIÓ:
- Netegem i pelem la pastanaga i la ceba i l'especiem juntament amb la carn.
- Posem un rajolí d'oli i ho fornegem tot junt a 150 graus durant una hora.
- Un cop cuit, piquem la carn i les verdures sense que quedi massa petit.
- Tallem mitja ceba a quadrets i la sofregim amb el suc de coure la carn fins que quedi transparent. Afegim el tomàquet, la carn triturada i el foie-gras.
- Incorporem la farina sense deixar de remenar, i després la llet.
- Quan la pasta es desenganxi de la paella, ja estarà llesta.
- Tot seguit, s'ha de bullir la pasta i després deixar-la reposar en aigua freda, per assecar-la posteriorment amb un drap de cuina.
- Anem farcint els canelons i col·locant-los en una safata de forn fregada amb oli d'oliva.
- Quan la safata estigui plena, cobrim els canelons amb beixamel i hi posem formatge ratllat a sobre.
- Fornejar fins que es gratinin.
I llestos per servir!